12 februari 2011 door Arno in 'Algemeen''

Afgelopen week kon je in deel I van vakantiedrukte voorkomen lezen over freeriden met een gids. Geen drukke pistes maar ongerepte off-piste tracks. En wees creatief met je lunchpauze, tussen 12.00 en 14.00 uur is het vaak erg rustig op de piste! Vandaag vijf nieuwe tips over hoe je drukte kan vermijden op wintersport.

6: Kies de zondag als wisseldag

Bij de Nederlandse touroperators is het onmogelijk, maar via privé chalets en gespecialiseerde reisorganisaties is het vaak wel te regelen dat je op zondag aankomt en vertrekt. Je eerste skidag is niet op de drukke zondag, maar op maandag en je laatste skidag is de rustige zaterdag, als de meesten weer de auto of bus instappen.

7: Neem een skivrije dag

Hollands als we zijn vinden we dit vaak zonde van de skidag (lees: dure skipas). Maar het is voor het lichaam erg goed om even een dag anders te bewegen en de skispieren even te laten bijkomen. Ga bijvoorbeeld een dag het dorp in of bezoek een stadje in de omgeving. Of wat dacht je van een dag bijkomen in het plaatselijke wellness center en ga (net als de Fransen) ook eens uitgebreid lunchen van 11:30 tot 14:30. Natuurlijk kun je alsnog wat actiefs gaan doen door bijvoorbeeld een mooie sneeuwschoenwandeling te gaan maken in combinatie met het bouwen van een iglo of gaan ijsklimmen onder begeleiding van een ervaren gids. Met een creatieve onderbreking van je skivakantie zul je merken dat je vakantie veel langer lijkt te duren; probeer het maar eens!

8: Ga wél de piste op als het sneeuwt

Als het sneeuwt en het zicht is minder, blijven vele toeristen thuis in appartement of hotel. Dit zijn juist de dagen dat je kunt profiteren van goede sneeuw en relatief rustige pistes! Kleed je goed aan, gebruik de juiste bril en kies voor de afdalingen waar het zicht nog wel goed is en geniet van de verse sneeuw!

9: Blijf relax, je hebt vakantie

Kijk eens om je heen in een lange rij bij de drukke skilift, passenkassa en supermarkt. Wie staan zich doorgaans het meest op te winden en het hardst de zuchten? Juist, wij Nederlanders gevolgd door de Engelsen die er ook wat van kunnen (en vreemde ideeën hebben over het maken van rijen). Neem een voorbeeld aan de Fransen en geniet van het moment van even niks te moeten maar gewoon even lekker te wachten. Kijk om je heen, maak een praatje, ga trendwatchen of ontpop een nieuw fenomeen; fileflirten bij de skilift!

10: Eet knoflook

...en praat veel met, of liever nog tegen, je liftgenoten en dan vooral in afgesloten gondels. Dit is een tip die wij Hollanders nog niet veel in de praktijk brengen maar waar de Fransen en Italianen al veel langer lucht van hebben gekregen

Heb jij zelf nog goeie tips of aanvullingen op deze 10 punten, laat het dan hieronder weten?!

Arno runt samen met Jessica Alp Adventures: dé Nederlandse specialist van het Grand Massif, Frankrijk. Je kunt bij hen terecht voor verrassende trips en grensverleggende events, tijdens de zomer en de winter.

Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!