6 februari 2011 door Arno in 'Algemeen''

Erger jij je ook zo aan drukte tijdens je wintersport? Het begint al met de reis waarbij je soms uren in de file staat. Eenmaal op je wintersport-bestemming aangekomen ga je gewoon door met waar je gebleven was. Voor de lift sta je in de rij, in de skibus kan je niet zitten… Hier 10 tips die je wintersport een stuk aangenamer maken.

1: Vermijd de vakantieweken

Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende tip, maar toch zijn er mensen die onnodig de drukte opzoeken. Was het voorheen redelijk verspreid, de laatste jaren heeft west Europa massaal dezelfde weken vrij. De kerstvakantie weken zijn, én de voorjaarsvakantie week is dus erg druk. Kijk niet alleen naar de Nederlanders die de sneeuw opzoeken, maar raadpleeg de internationale vakantiekalender! Heb je de mogelijkheid, ga dan in januari of tussen half maart en begin april.

2: Creatieve lunchpauze

Tussen 12:00 en 14:00 is het lunchpauze en dat geldt zeker voor de Fransen die hier heel stipt in zijn (“c'est l'heure...”) en er dus ook goed de tijd voor nemen. Je merkt dan ook dat het even daarvoor tot even daarna een stuk rustiger is op de pistes. Natuurlijk moet er gegeten worden, maar als je daar creatief mee omgaat kun je tussen half 12 en half 3 genieten van relatief rustige pistes en de beste condities van de dag.

3: Vul de lift

Skiën en snowboarden zijn individuele sporten en bijkletsen doen we dan ook in de skiliften (sleepliften daar buiten gelaten). Maar als er een lange rij staat, zorg er dan voor dat je alle plaatsen in de lift vult en probeer niet perse bij je vrienden of familie in de lift te zitten. Zie het als een kans om je Duits, Franse of Engels op te halen en maak een gezellig praatje met je buitenlandse liftgenoten. De liften zijn tegenwoordig zo snel dat je elkaar binnen 10 terugziet bij de uitstap van de lift..

4: Vermijd de populaire plekken

Er zijn altijd liften, pistes en restaurants die iedereen kent en erg populair zijn. Bedenk vooraf welke dat zijn en ga daar juist niet heen. Zoek de hoeken van het skigebied op die niet zo bekend of populair zijn of zelfs dat gedeelte van het gebied waarvoor je een paar minuten (extra) in de skibus moet zitten. Schaduwrijke delen zijn ook altijd stiller; check de pistekaart!

5: Ga freeriden met een gids

Tijdens de vakantieweken zijn de mooie off-piste afdalingen binnen no-time uitgespoord. Wil je nog wat 1st tracks scoren dan ben je vaak aangewezen op een gids. Bij de liftrij krijg je met de gids/leraar vaak voorrang en even later sta je op een top, genietend van de stilte en neerkijkend op de hectiek van de pistes en het skigebied. Wil je echte rust beleven, ga dan toerskiën en zoek (met een gids) de backcountry op!

Binnenkort deel II van tien tips om vakantiedrukte te voorkomen.

Arno runt samen met Jessica Alp Adventures: dé Nederlandse specialist van het Grand Massif, Frankrijk. Je kunt bij hen terecht voor verrassende trips en grensverleggende events, tijdens de zomer en de winter.

Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!