Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Zonnige perioden, maar sneeuw in het zuiden.

1731 - Alpenweer: Zonnige perioden, maar sneeuw in het zuiden. (1)

Het zuid Franse Alpengebied en het Italiaanse deel maken vandaag en morgen nog kans sneeuw. In de overige gebieden krijgt de zon steeds meer invloed. In de loop van de week stijgt de sneeuwgrens naar 1200-1600m en nemen aan het eind overal de sneeuwkansen weer toe.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op zondag 30 januari 2011.

Frankrijk en Italië nog sneeuw, elders zonnige perioden.

Boven de Golf van Genua blijft de komende dagen een lagedrukgebied actief voor met name de zuidflank van de Alpen. Hierdoor is er van tijd tot tijd veel bewolking en valt er de eerste dagen ook af en toe sneeuw boven de 300-600m. Vanaf dinsdag lijkt ook de zon weer volop terug te keren. Aan de noordflank van de Alpen heeft een hogedrukgebied zijn invloed waardoor daar meer opklaringen en zonnige perioden aanwezig zijn. In de loop van woensdag zien we wel vanuit het noordwesten de wolkenvelden toenemen, maar het blijft droog. De eerste lichte sneeuwkansen zijn er pas weer op donderdagmiddag en avond, maar grote hoeveelheden zijn dit echter niet. Op vrijdag is dit duidelijk anders als een actief lagedrukgebied vanaf de Britse Eilanden met veel bewolking en neerslag richting het westelijk Alpengebied koerst. Maar gezien het feit dat dit helemaal aan het eind van de verwachtingsperiode ligt is de onzekerheid hierin nog groot.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer, met name op vrijdag nog enige onzekerheid.

Na de bewolking en sneeuw van afgelopen dagen, veel zon en mooie pistes in Fledberg, Zwarte Woud (1300m)

Duitsland: Zonnige perioden, geleidelijk meer bewolking.


Vandaag:
Licht bewolkt, in het Zwarte Woud half bewolkt maar droog. In de vroege ochtend op kans op nevel en/of mistbank. De wind is zwak uit noordoostelijke richting.
Morgen:
Meest licht bewolkt, in het Zwarte Woud in de middag half bewolkt maar droog. In de ochtend komt nevel en/of mistbank voor. De wind is zwak uit oost tot noordoostelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Overwegend licht tot half bewolkt, met in de nacht en ochtend kans op mistbanken. Op woensdagavond van het noordwesten uit toenemende bewolking maar het blijft tot donderdag droog. Op vrijdagmiddag van het westen uit zwaar tot geheel bewolkt.

Frankrijk: Vandaag en morgen nog sneeuwval.


Vandaag:
Overwegend zwaar bewolkt weer en van tijd tot tijd sneeuw boven de 200-400m. De wind is zwak uit zuidoostelijk richting.
Morgen:
Overwegend zwaar bewolkt met van tijd tot tijd sneeuw boven de 200-400m. De wind is zwak uit zuidoostelijk richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Licht tot half bewolkt weer en droog, in de nacht en ochtend een enkele mistbank en of laaghangende bewolking. Geleidelijk van het westen uit steeds verder toenemende bewolking en opnieuw sneeuwkansen op vrijdag.

Italië: Eerst in het westen nog kans op sneeuw.


Vandaag:
In de Dolomieten eerst lokaal mist en overdag half bewolkt. In het westen geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, boven de 200-400m. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Morgen:
In het oosten lokaal mist en overdag licht tot half bewolkt. In het westen geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, boven de 300-600m. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Dinsdag een meest zonnige dag, nadat de mist opgetrokken is. Vanaf donderdag weer meer bewolking maar droog. Op vrijdagmiddag in het westen sneeuwkansen.

Oostenrijk: Overwegend zonnige perioden.


Vandaag:
Licht bewolkt. De wind is zwak uit oostelijke richting, aan de zuidflank zuidelijke richting. In de ochtend in de dalen kans op nevel en/of laaghangende bewolking.
Morgen:
Overwegend licht bewolkt. De wind is zwak uit oostelijke richting, aan de zuidflank uit zuidelijke richting. Overdag in de dalen kans op laaghangende bewolking.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Zonnige perioden en droog, vanaf woensdagavond overtrekkende wolkenvelden. Op vrijdagavond van het westen uit meer bewolking en toenemende sneeuwkansen.

Zwitserland: Eerst opklaringen, later in de week meer bewolking.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt. Op de hoogste toppen in het zuiden is het zwaar bewolkt is met kans op wat zeer lichte sneeuwval. De wind is zwak en veranderlijk.
Morgen:
Licht bewolkt. In het uiterste zuiden kan het tijdelijk zwaar bewolkt worden met wat zeer lichte sneeuwval. De wind is zwak en veranderlijk.
Dinsdag t/m Vrijdag:
De eerste dagen licht tot half bewolkt, op donderdag meer bewolking maar droog. Vanaf vrijdagochtend zwaar tot geheel bewolkt en sneeuwkansen boven de 1200-1600m.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.