Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Eerst nog sneeuw in Italië en Frankrijk

1729 - Alpenweer: Eerst nog sneeuw in Italië en Frankrijk (1)

Vandaag en morgen zijn er vooral in Frankrijk en west-Italië nog sneeuwkansen, waarbij lokaal de hoeveelheid van 5-10cm mogelijk is. In de overige Alpenlanden krijgt de zon steeds meer de overhand. In de nacht en ochtend mistbanken en /of laaghangende bewolking.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op zaterdag 29 januari 2011.

Vooral in Italië eerst nog kans op sneeuw.

Een gordel van lage luchtdruk ligt over het Middellandse Zeegebied, terwijl hoge luchtdruk zich over onze omgeving richting Polen uitstrekt. De Alpenlanden liggen precies hiertussen en hebben met een noordoost tot zuidoostelijke stroming te maken. Vooral in het Franse deel van de Alpen en het noordwesten van Italië hebben daarom met veel bewolking te maken. Vandaag, maar ook morgen kan er daar wat sneeuw uit vallen, boven de 300-600m. De hoeveelheden zullen met name aan de Italiaanse kant nog zo’n 5-10cm kunnen bedragen. De overige skigebieden gaan steeds meer zonnige perioden krijgen en het blijft in elk geval tot woensdagavond droog. Dan trekt een bewolkingszone met wat lichte sneeuwval vanuit het noordwesten binnen, maar de activiteit ervan is nog zeer onzeker. Maar er liggen eerst een paar zonnige dagen in het verschiet.
Betrouwbaarheid:
90% van de computer berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer.

Na de sneeuwval van afgelopen week, ook “bergen”sneeuw in Gerlos.

Duitsland: Zonnige perioden, later kans op sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt, in het Zwarte Woud half tot zwaar bewolkt maar droog. In de vroege ochtend op uitgebreide schaal nevel en lokaal een mistbank. De wind is zwak uit oostelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, in het Zwarte Woud half bewolkt maar droog. In de vroege ochtend op kans op nevel en/of mistbank. De wind is zwak uit noordoostelijke richting.
Maandag t/m Donderdag:
Overwegend licht tot half bewolkt, met in de nacht en ochtend kans op mistbanken. Op woensdag van het noordwesten uit toenemende bewolking en kans op wat lichte sneeuwval.

Frankrijk: Lichte sneeuwval mogelijk.


Vandaag:
Half tot zwaar bewolkt met kans op lichte sneeuwval, boven de 200-400m. De wind is zwak uit zuidoostelijk richting.
Morgen:
Overwegend zwaar bewolkt weer en van tijd tot tijd sneeuw boven de 200-400m. De wind is zwak uit zuidoostelijk richting.
Maandag t/m Donderdag:
Meest half tot zwaar bewolkt weer en afnemende kans op neerslag. Vanaf woensdagavond opnieuw toenemende bewolking en wat lichte sneeuw.

Italië: Vooral de eerste dagen kans op sneeuw in het westen.


Vandaag:
In de ochtend lokaal mist. Overdag licht bewolkt, in het westen en noorden zwaar bewolkt en met name in het westen kans op sneeuw boven . De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Eerst lokaal mist, overdag licht bewolkt. In het westen geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, boven de 200-400m. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Maandag t/m Donderdag:
Op maandag nog veel bewolking in het noorden en westen, waarbij er van tijd tot tijd lichte sneeuw mogelijk is. Dinsdag een meest zonnige dag, nadat de mist opgetrokken is. Vanaf woensdag weer meer bewolking en lichte sneeuw mogelijk.

Oostenrijk: Eerst zonnige perioden, later opnieuw sneeuwkansen.


Vandaag:
Licht bewolkt, aan de zuidflank in de middag meest half bewolkt maar droog. De wind is zwak uit noordoostelijke richting, aan de zuidflank zuidelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt. De wind is zwak uit oostelijke richting, aan de zuidflank zuidelijke richting. In de ochtend in de dalen kans op nevel en/of laaghangende bewolking.
Maandag t/m Donderdag:
Enkele dagen licht tot half bewolkt weer en droog, vanaf woensdag meer bewolking en kans op sneeuw.

Zwitserland: Veel zon, later meer bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt, in de nacht en vroege ochtend kans op nevel en een enkele mistbank. De wind is zwak uit oostelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt. Kleine kans dat het in de middag, op de hoogste toppen in het zuiden, het zwaar bewolkt is met wat zeer lichte sneeuwval. De wind is zwak en veranderlijk.
Maandag t/m Donderdag:
De eerste dagen licht tot half bewolkt weer en droog, op woensdag meer bewolking en tegen de avond kans op sneeuw.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.