7 december 2018 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Het wordt kouder in de Alpen! De komende dagen gaat de wind uit noordelijke richtingen waaien en dat betekent aanvoer van koude lucht, een dalende nulgradengrens en sneeuwval. Vooral aan de noordflanken van de Alpen verwachten we veel sneeuw. Voor wintersporters betekent dit aan de ene kant verse sneeuw, maar aan de andere kant ook wind en mist, wat niet altijd even ideaal is.

Veel sneeuw aan de noordzijde

Een krachtig lagedrukgebied boven de Noordzee trekt dit weekend verder naar het oosten. Langs de westflank van deze depressie komt een noordwestelijke stroming op gang die, helemaal tot de noordflanken van de Alpen reikt en enige dagen zal aanhouden. Vanuit het noorden glijdt de koude lucht tegen de Alpen op, waardoor er wolken ontstaan en het op de noordflanken gaat sneeuwen vanaf zo'n 1000 meter. Zeker in de hogere gebieden kan er tot en met dinsdag zomaar ruim een meter sneeuw vallen dankzij deze typische 'nordstau' situatie. Het is zelfs niet uitgesloten dat het dubbele gaat vallen.

Vandaag zicht op de Jungfraujoch

Vandaag in Zwitserland, Jungfraujoch

Nulgradenniveau naar 500 meter

De aanhoudende sneeuwval aan de noordflanken zorgt wel voor uitdagingen tijdens de wintersport. Naast het slechte zicht waait het ook vaak hard de komende dagen. Het nulgradenniveau daalt in Zwitserland, door de aanvoer van koude lucht, verder naar zo’n 500 meter. Vanaf woensdag wordt de stroming meer noordoost. De invloed van hogedruk wordt groter en de sneeuwval wordt minder. De aanvoer van koude lucht gaat gewoon door, er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat het weer zachter gaat worden, goed nieuws dus met de naderende kerstdagen.

In het zuiden minder sneeuw

Aan de zuidflanken van de Alpen wordt veel minder sneeuw verwacht deze dagen. Daar zorgt een föhneffect juist voor zonnige perioden en een hogere temperatuur. Alleen in de Zwitserse Alpen kan in het westen en zuiden dit weekend ook wel sneeuw vallen. Overigens waait het ook langs de zuidflanken voorlopig stevig. Ook hier wordt het in de tweede helft van de week een stuk rustiger.

Prachtig uitzicht op de Widdersteinhütte in Warth-Schröcken, Oostenrijk

Meer over het weer:

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen