Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: kouder weer op komst

Het is december, de meteorologische winter is begonnen. Net als in Nederland is het de komende dagen in de Alpenlanden wisselvallig weer met vaak regen en hoge temperaturen. Toch is dat niet overal het geval en is er op sommige plekken ook sneeuw gevallen. Volgende week wordt het kouder en waarschijnlijk ook droger. De sneeuwgrens gaat flink omlaag, waardoor het ook in de dalen en lagergelegen skigebieden wit kan worden.

Deze week zacht

De trend in de weermodellen is dat het vanaf komend weekend geleidelijk kouder gaat worden. Voor het zover is moeten we wel eerst deze week door. De komende dagen is het juist vrij zacht en erg wisselvallig met vaak veel regen. Ook de Alpen hebben te maken met de lagedrukgebieden die Groot-Brittannië aandoen. De westelijke stroming aan de zuidzijde van deze depressies voert zachte lucht aan die de Alpen eenvoudig kan bereiken. De maxima liggen dan ook vaak boven de 10 graden en de neerslag valt pas ruim boven de 1600 tot 1800 meter als sneeuw. Dat betekent dat er in de hooggelegen skigebieden en gletsjers wel sneeuw kan vallen. Zo hebben bijvoorbeeld Ischgl, Sölden, Bettmeralp en Les Arcs al best wat sneeuw mogen ontvangen.

Val Thorens

Weekend kouder en kans op sneeuw

In het weekend zien we op de weerkaarten een duidelijke verandering. De oceaandepressies kunnen verder oprukken naar het oosten en geleidelijk wordt de westelijke stroming een meer noordelijke stroming. Koudere lucht kan dan vanuit het noorden dieper Europa binnendringen en zo ook de Alpen bereiken. De sneeuwvalgrens daalt naar zo'n 1000 meter waardoor het, in combinatie met de kou en neerslag, ook in de lagere gebieden wit kan worden.

Volgende week echt winters

Na het weekend zien we een hogedrukgebied opbouwen boven Scandinavië. Samen met een lagedrukgebied boven Wit-Rusland ontstaat dan een noordoostelijke die koude lucht aanvoert. Een meer winters weerbeeld lijkt dan een realistisch scenario. Het is echter nog ver weg en tot die tijd moet er nog veel weer passeren. In de loop van deze week zal duidelijk worden of dit meer winterse scenario daadwerkelijk komt bovendrijven. Als dat zo is, dan kunnen de Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk flink wat sneeuw verwachten.

Rittisberg Ramsau am Dachstein

Grüntenlifte Rettenberg /Kranzegg im Allgäu

Alp Trida Zadel 2511 meter

Saas-Fee

Seekogl Sölden 2662 meter

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.