Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Wisselende omstandigheden, zonnig maar lokaal ook verse sneeuw

1713 - Alpenweer: Wisselende omstandigheden, zonnig maar lokaal ook verse sneeuw (1)

De komende periode is er veel bewolking en er zal verse sneeuw gaan vallen. De sneeuwgrens ligt rond de 300-600m, waardoor er ook in de dalen wat sneeuw mogelijk is. De grootste hoeveelheden liggen de eerste dagen in de oostelijke helft en aan de noordflank, op woensdag is dit vooral aan de westflank het geval.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op maandag 24 januari 2011.

Bewolking, verse sneeuw maar ook opklaringen en veel zon.

Een bewolkingszone met van tijd tot tijd sneeuw trekt over het oostelijk Alpengebied. In het westen blijft het vandaag droog en zijn er nog steeds veel zonnige perioden. Het hogedrukgebied dat al lange tijd het weerbeeld bepaalde verliest zijn kracht en een lagedrukgebied wordt belangrijker. Deze trekt op woensdag van zuid Zweden richting Portugal en, in tegenstelling tot de verwachting van gisteren, ziet het er nu naar uit dat de meest actieve neerslagzone over midden Frankrijk trekt. Er is overal wel veel bewolking en er zijn perioden met sneeuw boven de 300-600m. In het westelijk Alpengebied zal dan de hoeveelheid verse sneeuw groter zijn dan in het oosten. Daarna krijgen we met een oost tot noordoostelijke stroming te maken waarin door Stau lokaal veel bewolking zal voorkomen. Vrijdag en zaterdag breekt de bewolking en zijn er opnieuw uitgebreide opklaringen mogelijk.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven bovenstaand druk- patroon weer. Positie zwaarste neerslag op woensdag blijft nog steeds onzeker.

De sluierbewolking, van gisteren, waren de voorbode voor de weersverandering van vandaag.

Duitsland: Overwegend veel bewolking, pas later meer zonnige perioden.


Vandaag:
Overwegend zwaar bewolkt met wat lichte sneeuwval boven de 300-600m. De wind is zwak uit west, later noordwestelijke richting.
Morgen:
Half bewolkt en droog. Geleidelijk van het noorden uit overgaand in zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd wat lichte sneeuwval boven de 300-600m. De wind is zwak uit west, later noordwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuw, boven de 300-600m. Op donderdag af en toe wat lichte sneeuwval. Op vrijdag en zaterdag droog met zonnige perioden.

Frankrijk: Zon, op woensdag afgewisseld met veel bewolking en verse sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt en droog, in de ochtend nevel en/of een enkele mistbank. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt en eerst nevel en/of een enkele mistbank. In de middag half bewolkt en op de hoger gelegen pistes aan de noordwest flank tijdelijk zwaar bewolkt. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Eerst zwaar tot geheel bewolkt met perioden met sneeuw, daarna opklaringen en droog.

Italië: Zon, maar op woensdag vooral meer bewolking en sneeuwkansen.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de middag licht bewolkt. In de Dolomieten zal het in de ochtend zwaar tot geheel bewolkt zijn en kan er wat verse sneeuw vallen boven de 300-600m. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
Licht, in het noorden half, bewolkt en droog. In de middag van het noorden uit toenemende bewolking en vooral in het Trentino gebied kans op wat lichte sneeuwval. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Woensdag nog zwaar tot geheel bewolkt met af en toe lichte sneeuw, daarna opklaringen en droog. In de nacht en ochtend kans op mistbanken en/of laaghangende bewolking.

Oostenrijk: Vooral maandag en dinsdag lokaal veel verse sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw boven de 300-600m, de grootste hoeveelheden (5-10cm) zijn in het oostelijk Alpengebied te verwachten. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Eerst half bewolkt, maar spoedig van het noorden uit geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw. De hoeveelheden kunnen lokaal op 10-15cm uitkomen. De wind is matig uit west tot noordwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Zwaar tot geheel bewolkt weer met af en toe sneeuw, vanaf vrijdag wisselend bewolkt en droog.

Zwitserland: Van tijd tot tijd veel bewolking en vooral op woensdag sneeuw.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt en droog, in de middag zal het in de hoger gelegen gebieden zwaar bewolkt zijn en is er een kleine kans op wat sneeuw boven de 200-400m.
Morgen:
Beneden de 1500m half tot zwaar bewolkt en droog, daarboven eerst licht bewolkt. In de middag op de hoger gelegen pistes zwaar tot geheel bewolkt en kans op wat verse sneeuw boven de 200-400m.
Woensdag t/m Zaterdag:
Zwaar tot geheel bewolkt weer met af en toe sneeuw, vanaf vrijdag wisselend bewolkt en droog.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.