Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vandaag zonnig, later meer bewolking en woensdag overal sneeuw

De invloed van het hoge drukgebied blijft goed aanwezig in de Alpenlanden en geeft vandaag en dinsdag zonnige perioden. Maar morgen, en vooral op woensdag overheerst de bewolking en kan er lokaal veel verse sneeuw vallen.

Satellietfoto, met vooral de bewolking aan de Noordflank van de Alpen.

Zonnige perioden afgewisseld met bewolking, woensdag (veel) sneeuw.

Vandaag hebben we, door de aanwezigheid van een hoge drukgebied, in alle skigebieden te maken met veel zon. In de middag trekt sluierbewolking vanuit noorden binnen, maar de zon zal hiervan geen hinder ondervinden. Deze sluierbewolking is de voorbode van een neerslagzone welke op maandagvoor een dikker pakket met bewolking zal zorgen. Hieruit valt af en toe wat lichte regen, of sneeuw boven de 200-400m. Grote hoeveelheden zijn dit overigens niet en de grootste kans op neerslag is opnieuw de Noordflank. Maar op woensdag gaat dit veranderen als een lage drukgebied vanuit Duitsland in zuidelijke richting trekt. De bewolking overheerst en er zijn, boven de 200-800m, langdurig perioden met sneeuw te verwachten. De grootst hoeveelheden lijken op dit moment voor het noordwestelijk Alpengebied, maar de precieze locatie van de zwaarste neerslag is op dit moment nog enigszins onzeker. Op donderdag en vrijdag blijft de meeste bewolking en lichte sneeuwval in het noorden aanwezig, terwijl de zuidflank weer meer de zonneschijn heeft. Wel zijn daar in de nacht en vroege ochtend mistbanken aanwezig.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer. Positie zwaarste neerslag op woensdag nog onzeker.

Ook in het Zillertal zijn de omstandigheden, boven de wolken, zeer aangenaam.

Duitsland: Eerst zon, later meer bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de ochtend nevel en/of een enkele mistbank. Tegen de avond van het noorden uit toenemende bewolking, waarna geleidelijk de kans op sneeuw boven de 200-400m toeneemt. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Overwegend zwaar bewolkt en af en toe wat lichte sneeuwval boven de 300-600m. De wind is zwak uit west, later noordwestelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Meest wisselend bewolkt en af en toe wat lichte sneeuwval boven de 300-600m, maar op woensdag veel bewolking en langdurige perioden met sneeuwval.

Frankrijk: Veel zon, maar geleidelijk kans op lokaal veel sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de ochtend nevel en/of een enkele mistbank. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, in de ochtend nevel en/of een enkele mistbank. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Eerst overwegend zonnige perioden, maar vooral op woensdag veel bewolking en perioden met lokaal intensieve sneeuwval. Daarna wisselend bewolkt en slechts af en toe kans op wat lichte sneeuw.

Italië: Eerst zon, maar geleidelijk toenemende kans op sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de ochtend een kleine kans op een mistbank. In de middag licht bewolkt. De wind is zwak en veranderlijk.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt, in de middag licht bewolkt. In de Dolomieten zal het in de middag zwaar tot geheel bewolkt zijn en kan er wat lichte verse sneeuw vallen boven de 300-600m. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Eerst licht bewolkt en droog, maar in de loop van woensdag meer bewolking waaruit het zal gaan sneeuwen. De grootste kans hierop is in het noordwesten van Italië. Daarna meest wisselend bewolkt en af en toe wat lichte sneeuwval.

Oostenrijk: Veel bewolking met name op woensdag verse sneeuw.


Vandaag:
In de ochtend lokaal mistbanken en overdag meest licht bewolkt weer en droog. Tegen de avond sluierbewolking vanuit het noorden. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw boven de 300-600m, de grootste hoeveelheden zijn in het oostelijk Alpengebied te verwachten. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Eerst met name aan de Noordflank veel bewolking en kans op wat lichte sneeuwval. Op woensdag overal vrijwel geheel bewolkt en perioden met sneeuw. Daarna aan de Noordflank opnieuw wisselend bewolkt en lichte sneeuw, terwijl aan de Zuidflank meer opklaringen zullen gaan voorkomen.

Zwitserland: Aanhoudend wisselende omstandigheden, woensdag lokaal veel sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de ochtend nevel en/of een enkele mistbank. De wind is zwak uit noordoostelijke richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt en droog, in de tweede helft van de middag zal het in de hoger gelegen gebieden zwaar bewolkt zijn en is er een kleine kans op wat sneeuw boven de 200-400m.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Geleidelijk toenemende bewolking en met name op woensdag lokaal veel sneeuw. Daarna meest wisselend bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval, maar ook zeker zonnige perioden.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.