Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vooral aan de noordflank lichte sneeuwval

De bewolking zal overheersen de komende periode, waarbij het van tijd tot tijd licht zal sneeuwen. Op zondag is het tijdelijk een zonnige dag. Maar op maandag neemt de bewolking vanuit het noorden weer toe en krijgen we opnieuw met verse sneeuwval te maken.

Sneeuwhoogtes op vrijdag 21 januari 2011

Lichte sneeuw tot in de dalen

Rond een wegtrekkend lagedrukgebied boven midden Italië wordt met een noord tot noordoostelijke stroming bewolking aangevoerd. Uit deze bewolking kan het met name aan de noordflank licht sneeuwen tot in de dalen. Maar ook in het noordoosten van Italië komt veel bewolking voor en valt af en toe wat sneeuw. Morgen is er ook nog veel bewolking en sneeuwval, maar zondag lijkt weer een zonnige dag te worden omdat een hogedrukgebied over de Britse Eilanden belangrijker wordt. Dit is maar van tijdelijke aard want vanaf maandag neemt de bewolking en de sneeuwkansen weer behoorlijk toe. Hiervoor verantwoordelijk is een lagedrukgebied dat vanaf de Oostzee richting Griekenland beweegt. Vrijwel de gehele periode is de grootste sneeuwkans aan de noordflank van de Alpen terwijl in de Franse Alpen de meeste zonneschijn aanwezig is.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer.

Bewolkt weer in het Zwarte Woud, maar ook weer voldoende verse sneeuw.

Duitsland: Overwegend veel bewolking en af en wat sneeuw, zondag droog en zonnig.


Vandaag:
Vrijwel geheel bewolkt en perioden met lichte sneeuwval, tegen de avond wordt het droger. De wind is zwak tot matig uit noord tot noordoostelijke richting.
Morgen:
In de nacht en ochtend lokaal mistbanken. Overdag eerst half tot zwaar bewolkt geleidelijk overgaand in licht tot half bewolkt. In de middag met name in de omgeving van het Zwarte Woud kans op een enkele sneeuwbui. De wind is zwak tot matig uit noord tot noordoostelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Op zondag zonnige perioden. In de nachten kan het nevelig worden en lokaal zullen mistbanken ontstaan. Op maandag van het noorden uit toenemende bewolking en kans op wat lichte sneeuwval vanaf 300-600m. Daarna aanhouden wisselend bewolkt en af en toe regen, of sneeuw boven de 800m.

Frankrijk: Eerst lichte sneeuwval, daarna zonnig perioden.


Vandaag:
Half bewolkt en droog, in het noorden zwaar tot geheel bewolkt weer en af en toe wat lichte sneeuw tot in de dalen. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting, welke in de hoger gelegen gebieden behoorlijk vlagerig zal zijn.
Morgen:
Eerst licht bewolkt, overdag half bewolkt en droog. In de vroege ochtend kans op een enkele mistbank. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Overwegend licht tot half bewolkt weer en vrijwel geen kans op verse sneeuw. In de dalen zullen in de nacht mistbanken kunnen ontstaan en overdag wat flarden laaghangende bewolking.

Italië: Geleidelijk droger en meer zon.


Vandaag:
In de oostelijke helft geheel bewolkt en af en toe sneeuw tot in de dalen. In de westelijke helft licht tot half bewolkt en droog, in de middag neemt vanuit het oosten de bewolking wel toe, maar het blijft droog in het westen. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
In de oostelijke helft geheel bewolkt, in het westen meest licht bewolkt. In de vroege ochtend in de westelijke helft kans op nevel en/of een mistbank. In de middag overal licht tot half bewolkt weer en droog. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Overwegend licht bewolkt en droog. In de nachten kans op nevel of een mistbank, vanaf maandag kunnen overdag stapelwolken gaan ontstaan maar het blijft droog.

Oostenrijk: Meest bewolkt en perioden met lichte sneeuwval.


Vandaag:
Geheel bewolkt met perioden met lichte sneeuwval tot in de dalen. De wind zwak tot matig uit noordelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval, ook tot in de dalen. Tegen de avond klaart het vanuit het noorden op en wordt het droger. De wind zwak tot matig uit noordoostelijke richting. Zondag t/m Woensdag:
Eerst nog zonnig, maar tegen de avond neemt van het noorden uit de bewolking toe en op maandag kan de eerste sneeuw weer vallen boven de 300-600m. Ook de dagen erna is er van tijd tot tijd veel bewolking en valt er af en toe sneeuw.

Zwitserland: Wisselvallig met zon maar ook af en toe sneeuw.


Vandaag:
Geheel bewolkt met van tijd tot tijd wat lichte sneeuwval tot in de dalen. De wind zwak tot matig uit noordelijke richting.
Morgen:
Overwegend half tot zwaar bewolkt. In de hoger gelegen gebieden geheel bewolkt en af en toe wat lichte sneeuwval. De wind is zwak tot matig uit noord tot noordoostelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Eerst in de nacht een enkele mistbank, overdag licht bewolkt. Wel kan in de dalen laaghangende bewolking voorkomen, maar sneeuw zal daar niet uit vallen. Op maandag neemt vanuit het noorden de bewolking weer toe en kan er wat sneeuw vallen in het gebied van Wallis tot Graübunden. Daarna blijft het wisselvallig met elke dag kans op wat lichte sneeuw in de hoger gelegen gebieden.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.