Skip to navigation Skip to main content

De beste langlauftips uit Noorwegen

In Noorwegen leren kinderen langlaufen zoals kinderen in Nederland leren fietsen. Zodra ze groot genoeg zijn - huppakee - dan worden de lange latten onder gebonden. Met pa en ma de sneeuw in. Indien er broers of zussen zijn, gaan die ook gezellig mee. En waar wij Nederlanders goed zijn in het aanleggen van fietspaden – we kunnen immers niet zonder de fiets – zijn de Noren goed in het sporen van loipes.

Norske Spor

Norske Spor is de officiële langlaufvereniging van Noorwegen en zorgt ervoor dat alles wat draait om de lange latten in goede banen wordt geleid. Hieronder geven zij graag een aantal suggesties voor een adembenemende vakantie in de natuur. Waar Noorwegen een overdosis van heeft. Maar met enkel positieve bijwerkingen…

Nationale parken Jotunheimen en Rondane

De natuur in Noorwegen is eindeloos. En bijzonder gevarieerd. In elke regio heeft de natuur zijn eigen karakter. Variërend van eindeloze vlaktes, tot dichte bossen, diepe fjorden en hoge bergen. En dan zijn er nog de natuurparken, met elk een eigen ‘gezicht’. Voor een geweldig langlaufavontuur kun je terecht in de accommodaties die daar op toegespits zijn. In Jotunheimen is dat bijvoorbeeld Bessheim Lodge, met ongeveer 100 km geprepareerde loipes in de ‘achtertuin’. In Nationaal Park Rondane kun je geweldig terecht in de goed uitgeruste, traditionele appartementen van Formoseter, centraal gelegen in Høvringen. Vanaf hier kun je jezelf tegoed doen aan 140 km loipe in en rondom het nationaal park van Rondane.

Tips van de kenners

Nog een paar suggesties van de Noorse langlaufsportvereniging Norske Spor:

  • Fefor Høifjellshotell in Peer Gynts Rike
  • Strand Fjellstue, ook in Peer Gynts Rike
  • Sjusjøen Hytteutleie AS verhuurt vakantiehuizen en appartementen van hoog niveau, ongeveer op 20 kilometer van Lillehammer! Sjusjøen heeft ongeveer 350 km geprepareerde loipes, die verbonden zijn met de rest van het Lillehammer regio.
  • In Ål in het Hallingdal bent u nooit ver verwijderd van de loipe. De regio beschikt over maar liefst 400 km uitgezette routes door een afwisselende natuur.
  • Nieuw: Solseter Skiarena, op ongeveer 7 minuten rijden van Gol, is uitgebreid en is nu een van de grootste en best geoutilleerde langlaufplekken van Noorwegen.
  • De gemeentes Uvdal and Nore bieden 400 km aan langlaufloipen. De keuze is groot: variërend van lange en korte afstanden tot familievriendelijke loipes of paden die wat meer uitdaging vergen.

DNT, de sleutel voor vertier

DNT is de bergsportvereniging van Noorwegen. Naast het onderhoud van een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde routes in de Noorse bergen, beschikt DNT over zo’n 470 berghutten die verspreid liggen over het hele land. Wie lid is van DNT (kosten zo’n €50,- per volwassene per jaar) krijgt toegang tot de standaard sleutel die op al deze hutten past. DNT biedt ook een groot aantal wandelingen onder leiding van ervaren gidsen.

Klik hier voor meer informatie over langlaufen in Noorwegen >>

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.