29 oktober 2018 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Een zeer actieve depressie heeft dit weekend voor veel sneeuw in de zuidelijke Alpen gezorgd in gebieden boven 1200 tot 1500 meter. Boven 2000 meter viel lokaal ruim meer dan 3 meter sneeuw. Ook de komende dagen wordt er op hoogte nog flink wat sneeuw aan de zuidzijde verwacht, maar de meeste neerslag valt in de vorm van regen en dat leidt tot zeer grote problemen.

Extreme neerslaghoeveelheden

De komende dagen blijft er een sterke zuidelijke stroming over de Alpen gaan. In de bergen zijn windstoten tot boven de 160 km/uur mogelijk. Aan de noordzijde is het daarom door föhn bijzonder zacht (20+ graden) en meestal droog, terwijl aan de zuidzijde vochtige lucht wordt opgestuwd vanuit de Middellandse Zee. Dat betekent dat er nog tientallen millimeters neerslag bij gaan komen. Omdat de meeste neerslag als regen valt, treden veel rivieren buiten hun oevers en is er sprake van grote overstromingen en modderstromen in het noordwesten van Italië. Zondag kwamen door het noodweer tenminste 6 mensen om het leven.

Webcambeeld Männlichen

Männlichen

De sneeuwgrens voor de aankomende dagen

Het 0 graden niveau ligt vandaag boven de 2000 meter. Morgen daalt deze enige tijd naar 1200 tot 1500 meter. Vanaf woensdag stijgt het niveau naar zo'n 1800 meter en zal daar ook voorlopig blijven. Dat betekent dat de sneeuwgrens niet boven de 2000 meter komt en dat is ideaal voor de hoger gelegen skigebieden en gletsjers. Zij krijgen er flink veel verse sneeuw bij.

Verontrustende neerslagprognoses

Op langere termijn zien de weerkaarten aanhoudend veel neerslag voor de zuidwestelijke Alpen. Omdat de aangevoerde lucht wel vrij zacht is, blijft de neerslag vooral als regen vallen. Het Amerikaanse model laat bijvoorbeeld in de driehoek Torino - Zermatt - Lugano zien dat er de komende 7 dagen ruim 500 millimeter neerslag gaat vallen. Het Europese model is weliswaar wat minder nat, maar komt ook met lokaal 300 millimeter. Het geeft maar aan dat de problemen in die gebieden nog lang niet over zijn.

Webcambeeld Warth - Schröcken

Warth - Schröcken

Handige weerlinks:

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen