29 oktober 2018 door Thijs in 'Nieuws''

Ook ‘het grootste skigebied ter wereld’ kan niet even een zomertje achteroverleunen. In Les Trois Vallées is de afgelopen tijd hard gewerkt aan de bouw van nieuwe liften en faciliteiten. Courchevel, Méribel, Brides Les Bains, Les Menuires, Saint Martin De Belleville, Val Thorens en Orelle zijn klaar voor het nieuwe wintersportseizoen. In dit weblog hebben we het wintersportnieuws uit Les Trois Vallées voor je op een rijtje gezet.

Nieuwe liften in Les Trois Vallées

Méribel
Méribel investeert de komende twee jaar 15 miljoen euro en voor aankomend seizoen heeft dit geresulteerd in de opening van twee nieuwe stoeltjesliften. De Cherferie lift is vervangen door een 6-persoons stoeltjeslift, waarmee je voortaan binnen vier minuten boven staat. In La Chaudanne vervangt de 6-persoons Legends stoeltjeslift de Plan de L’Homme en Roc de Fer liften. Met een capaciteit van 3600 personen per uur hoef je je hier over wachtrijen geen zorgen meer te maken.

Les Menuires
In Les Menuires heeft men de Bruyères lift gerenoveerd. Er zijn nieuwe 8-persoons cabines aan de liftkabel komen te hangen en de omloopsnelheid is toegenomen. Ook de Roc 1 gondel heeft een update gekregen. Het dalstation is verbouwd en de capaciteit van de lift is gestegen van 2800 naar 3200 wintersporters per uur. De Grange stoeltjeslift kan komend seizoen geen 1800 wintersporters per uur vervoeren, maar 2600.

Courchevel
De oude Les Grangettes gondeltjes in Courchevel behoren tot de verleden tijd. Om van Courchevel Village naar Courchevel 1850 te gaan, stap je voortaan (overdag en ’s avonds) in een moderne 10-persoons cabine. De tijd die je aan dit traject kwijt bent, is met twee minuten afgenomen. Voor 2019/2020 heeft Courchevel een nieuwe stoeltjeslift tussen Aquamotion en Courchevel 1850 op de agenda staan.

Nieuwe pistes in Les Trois Vallées

Ook beginners kunnen voortaan naar de top van de Cime Caron in Val Thorens. Op een hoogte van 3195 meter is een blauwe piste met een lengte van 3,2 kilometer aangelegd. De zwarte Triton piste bij Plein Sud is vanaf komend seizoen gesloten, hiervoor komt een nieuwe terug in het Boismint gedeelte.
In Les Menuires heeft het snowpark een metamorfose ondergaan. In de drie area’s, voor beginners, gevorderden en experts, zijn nieuwe kickers, rails en tables geplaatst.

Les Trois Vallées zet hoog in op kunstsneeuw

Ondanks de hoge ligging, het skigebied rond Val Thorens opent al op 17 november, zet men in Les Trois Vallées hoog in op kunstsneeuw. Courchevel investeert 1 miljoen in 26 nieuwe sneeuwkanonnen om de pistes van Lac des Creux en Fama in conditie te kunnen houden. Les Menuires heeft een nieuw kunstmeer met een inhoud van maar liefst 26 olympische zwembaden. Met dit water kunnen de pistes van heel wat kunstsneeuw worden voorzien! Zelfs het hooggelegen Val Thorens ontkomt niet aan het investeren in kunstsneeuw. Voor een bedrag van € 450.000 vervangt men verouderd materiaal en pakt men specifieke gedeeltes zoals ‘Grenouillière’ extra aan. In totaal zijn er in Les Trois Vallées 2300 sneeuwkanonnen en die kunnen de helft van het skigebied van kunstsneeuw voorzien.

Zipline tot in het centrum van Val Thorens

In Val Thorens kun je vanaf komend seizoen ook via een dubbele zipline terug naar het dorp. Zowel voetgangers als skiërs kunnen vanaf het bergstation van de Moutière stoeltjeslift richting Place Caron zweven. De zipline bestaat uit drie secties, heeft een lengte van 1600 meter en je hangt maximaal 65 meter boven de grond. Het is de hoogstgelegen zipline van Europa.

Zipline tot in het centrum van Val Thorens

Foto: © OT Val Thorens

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.