Skip to navigation Skip to main content

Stelling: ik zit liever in een stoeltjeslift dan in een gondel

Skigebieden kondigen vaak vol trots een nieuwe gondellift aan. Meestal wordt het vervangen van een stoeltjeslift door een gondel gezien als pluspunt en verhoging van het comfort voor de gasten. Persoonlijk denk ik daar anders over. Eigenlijk zit ik veel liever in een stoeltjeslift dan in een gondel. Lekker in de buitenlucht en met een beetje mazzel genieten van een zonnetje in je gezicht.

Skigebieden met veel gondels

Je hebt van die skigebieden waar heel veel gondelliften zijn. Bijvoorbeeld Kronplatz in Italië: hier zijn maar liefst 21 gondelliften, van de in totaal 32 liften die het gebied telt. Ook in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is het aantal gondels groot: 29 van de 70 liften is hier een gondel. Deze skigebieden gebruiken de gondels als hun USP: wintersporters worden snel en comfortabel naar de top van de berg gebracht, veelal lekker warm en met een beetje geluk zit er zelfs wifi in de lift. Ook met kinderen zijn gondels gemakkelijk en veilig. Toch kies ik liever voor een skigebied met veel stoeltjesliften.

Mail checken in de gondellift tijdesn wintersport

De gondellift is handig om even rustig je e-mail te checken, maar eigenlijk doe je dat natuurlijk liever niet tijdens de wintersport

De (vele) nadelen van een gondellift

Behalve de hierboven genoemde voordelen, voel ik altijd vooral de nadelen van een gondel. Zo moet je je ski’s uitklikken of je snowboard afdoen voor je in de lift stapt. Soms heb je de pech dat je een trap op, of af, moet lopen met je materiaal. Daarna sta je, soms in een muffe drukke ruimte, te wachten tot je jezelf in de cabine kunt wurmen. Maar eerst moeten de ski’s nog in de houders aan de buitenkant. Wanneer ik redelijk brede ski’s bij me heb, passen die vaak maar moeizaam of niet in de houders. Heb je pech, dan zit je met mensen in de gondel die heel erg naar alcohol of zweet ruiken en wanneer de raampjes dan niet open kunnen, heb je dubbel pech. Of wanneer iemand de hele tijd met z’n stok tikt op de bodem van de gondel: zo irritant! Luide gesprekken die je niet kunt of wilt volgen. En in oude gondels is het vaak of te warm of te koud.

via GIPHY

Zonde: binnen zitten (als de zon schijnt)

Hierboven heb ik al een hele lijst met nadelen van een gondellift genoemd, maar de allerbelangrijkste is wat mij betreft het feit dat je binnen zit. Een van de voordelen van een wintersportvakantie is toch wel dat je lekker buiten in de frisse berglucht kunt zijn, helemaal als de zon schijnt. Hoe vervelend en jammer is het dan als je op een mooie dag in de gondel moet stappen? Dan zit ik toch veel liever lekker buiten in een stoeltjeslift met de zon op m’n snuit te genieten van het mooie uitzicht?

Stoeltjeslift tijdens de wintersport

Zelfs op minder mooie dagen zit ik graag in de stoeltjeslift

Lang leve de stoeltjeslift

Het mag duidelijk zijn: doe mij maar een stoeltjeslift! Lekker buiten en genieten van de omgeving. En ja, ook als het koud is of als het sneeuwt, zit ik toch vele malen liever in een stoeltje dan in een gondel. Sterker: ik vind het zelfs vaak jammer als iemand de kap dicht doet als de stoeltjeslift er eentje heeft. Ik kan zowaar blij worden van een langzame stoeltjeslift die in een mooie omgeving draait of naar een rustige piste leidt, want veel mensen slaan deze lift dan over. Ik was dan ook oprecht teleurgesteld dat mijn favoriete oude tweepersoons stoeltjeslift in Galtür werd vervangen door een gondel. Het is ineens een stuk drukker op de mooie afdalingen rondom deze lift.

Ik denk dat mijn voorkeur voor de stoeltjeslift wel duidelijk is. In welke lift zit jij liever?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.