Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Overgang naar kouder weer en sneeuw

Vandaag zijn er eerst nog zonnige perioden, maar vanuit het noordwesten neemt de bewolking steeds meer toe. Na vandaag krijgen we met een wisselend bewolkt weerbeeld te maken. Er is van tijd tot tijd veel bewolking en er valt sneeuw. De sneeuwgrens daalt van 1800m vandaag tot in de dalen op donderdag.

Eerste neerslag (regen) tussen 07 en 16 uur op dinsdag 18 januari 2011.

Geleidelijk kouder weer en kans op sneeuw

De komende dagen ligt het Alpengebied onder invloed van een hogedrukgebied nabij de Britse Eilanden. Maar doordat er boven het midden van Italië een lagedrukgebied aanwezig is wordt met een noord tot noordoostelijke stroming steeds koudere lucht aangevoerd. In deze stroming trekken bewolkingszones mee die de komende dagen voor verse sneeuw zullen gaan zorgen. Vandaag zijn er eerst nog uitgebreide zonnige perioden en is het relatief warm. De sneeuwgrens ligt rond de 1200-1800m, maar is morgen al naar de 600-1000m gezakt en vanaf donderdag tot in de dalen. De eerste sneeuw valt komende nacht aan de noordwest flank en luidt een periode met ander weer in. De bewolking gaat overheersen en er kan overal wat sneeuw gaan vallen.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer. Onzekerheid blijft liggen in de hoeveelheid verse sneeuw.

Voorlopig de laatste zonnige dag op de Gletsjer in Les Deux Alps.

Duitsland: Meer bewolking en toenemende sneeuwkans.


Vandaag:
Eerst licht, maar van het noordwesten uit, zwaar bewolkt en af en toe wat lichte regen. De wind is zwak uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Overwegend zwaar bewolkt, met van tijd tot tijd regen(buien), of sneeuwbuien boven de 600m. De wind is matig uit noordwestelijke richting.
Donderdag t/m Zondag:
Overwegend wisselend bewolkt en enkele sneeuwbuien. Op zaterdag zal een zone met meer bewolking en wat sneeuw vanuit het noorden over Duitsland trekken.

Frankrijk: Geleidelijk meer bewolking en lagere temperaturen.


Vandaag:
Eerst vrijwel onbewolkt. In de tweede helft van de middag van het westen uit half tot zwaar bewolkt maar het blijft droog. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen, later noordwestelijke richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt, aan de oostflank zwaar bewolkt. In de tweede helft van de middag zwaar tot geheel bewolkt, maar het blijft tot de avond droog. De wind is zwak, later matig uit noordwestelijke richting.
Donderdag t/m Zondag:
Wisselend bewolkt en van tijd tot tijd een enkele sneeuwbui. De meeste bewolking en grootste sneeuwkans in het oostelijk deel van de Franse Alpen. Wel overal geleidelijk lagere temperaturen.

Italië: Zonnige perioden, later meer bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, tegen de avond van het westen uit half tot zwaar bewolkt. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt en droog. In de Dolomieten in de hoger gelegen gebieden zwaar bewolkt en mogelijk wat lichte sneeuw. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Donderdag t/m Zondag:
Kouder met sterk wisselende omstandigheden, dagen met veel bewolking en sneeuw(buien) worden afgewisseld met opklaringen en droog weer.

Oostenrijk: Meer bewolking en toenemende sneeuwkans, lagere temperaturen.


Vandaag:
Licht, in de avond van het westen uit half tot zwaar, bewolkt maar het blijft droog. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Van het westen uit half tot zwaar bewolkt met enkele regen~of sneeuwbuien boven de 600m. De wind is noordwestelijk en is zwak tot matig.
Donderdag t/m Zondag:
Overwegend bewolkt weer met af en toe wat lichte sneeuw. Al zullen er ook zeker dagen met uitgebreide opklaringen en droge omstandigheden voor gaan komen. De temperatuur zal in de dalen overdag nog maar nauwelijks boven het vriespunt uit gaan komen.

Zwitserland: Toenemende bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Lokaal nevelig en mogelijk een enkele mistbank. Eerst overwegend licht bewolkt, maar van het westen uit geleidelijk half tot zwaar bewolkt. Het blijft zeker tot de avond droog. De wind is zwak en veranderlijk, later uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Half tot zwaar bewolkt met enkele regen- of sneeuwbuien boven de 600m. De wind is noordwestelijk en is matig, er komen windvlagen voor tot 60km/h op de hoogste toppen.
Donderdag t/m Zondag:
Overwegend veel bewolking, met name in de hoger gelegen gebieden. Er zal van tijd tot tijd sneeuw kunnen vallen, echter de hoeveelheden zijn niet al te groot. Op zondag nadert een neerslagzone waaruit het langduriger zal kunnen gaan sneeuwen.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.