Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Zonnig maar geleidelijk steeds kouder met sneeuwkansen

Vandaag hebben we nog een volledig zonnige dag. Maar vanaf morgen trekken bewolkingszones met van tijd tot tijd sneeuw over de skigebieden. De sneeuwgrens ligt eerst nog rond de 1200m, maar in de loop van de week ligt deze tot in de dalen. Daar- door is ook weer lichte sneeuwval in de dalen mogelijk.

Mooie afdalingen in Valloire (1930m).

Eerst nog zon, maar steeds meer bewolking en kans op sneeuw.

Een hogedrukgebied ligt vandaag nog precies over de Alpenlanden. Het is rustig weer en de zon schijnt volop. In de dalen kan de temperatuur in de middag tot ver boven nul uitkomen, maar de nachten zijn helder en koud. Er kan wel mist en/of laaghangende bewolking in enkele dalen aanwezig zijn, maar dit gaat veranderen. Vanaf morgen wordt een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden bepalend voor het Alpenweer. De wind draait naar noordwestelijke richting en koelere en vochtigere lucht wordt aangevoerd. Er trekken bewolkingszones met neerslag over de skigebieden waarbij weer sneeuw zal vallen boven de 1000-1200m. Op donderdag komt ook de temperatuur in de dalen niet meer boven het vriespunt uit en kan er wat lichte sneeuw in de dalen vallen. De wind komt daarna uit het noordoosten maar ook dan blijven bewolking en lichte sneeuwval het weerbeeld bepalen.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer. Onzekerheid ligt in de precieze locatie en vooral hoeveelheid van de verse sneeuw.

Ook in Zwitserland onbewolkt weer en bij de Jungfrau mooie pistes.

Duitsland: Eerst wat zon, later regen overgaand in lichte sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt. In de avond van het noordwesten uit toenemende bewolking later kan in het Zwarte Woud wat regen vallen.De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Eerst licht, maar van het noordwesten uit, zwaar tot geheel bewolkt en af en toe wat lichte regen. De wind is zwak uit zuidwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Aanhoudend wisselend bewolkt en eerst wat lichte regen. Op woensdag daalt de sneeuwgrens naar 300-600m zodat ook in de dalen wat sneeuwval mogelijk is. Op zaterdag kans op wat meer zon.

Frankrijk: Geleidelijk toenemende sneeuwkans.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, lokaal in de vroege ochtend een enkele mistbank. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen.
Morgen:
Eerst vrijwel onbewolkt. In de middag van het westen uit half tot zwaar bewolkt maar het blijft droog. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen, later noordwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Toenemende bewolking gevolgd door regen of sneeuw. De sneeuwgrens ligt op donderdag rond de 600-1200m, maar daalt tot in de dalen op vrijdag.

Italië: Eerst nog veel zon, maar geleidelijk steeds meer bewolking.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt, in de middag van het westen uit half tot zwaar bewolkt. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Geleidelijk aan meer bewolking gevolgd door wat lichte sneeuwval vanaf 300-600m. Op donderdag met name in de Dolomieten intensievere sneeuwbuien. Op zaterdag droger en meer ruimte voor de zon.

Oostenrijk: Toenemende bewolking gevolgd door sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de dalen kans op laaghangende bewolking. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Licht, in de middag van het westen uit half tot zwaar, bewolkt maar het blijft zeker tot de avond droog. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Wisselend bewolkt en perioden met regen, en sneeuw(buien)boven de 600-900m. Vanaf donderdag mogelijk tot in de dalen. Op zaterdag is er wat meer ruimte voor zonnige perioden.

Zwitserland: Eerst zon, later kans op sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, lokaal in de dalen kans op een mistbank of laaghangende bewolking. Zwakke zuidelijke wind.
Morgen:
Eerst licht, in de ochtend van het westen uit half tot zwaar, bewolkt maar het blijft zeker tot de avond droog. De is zwak uit noordwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Wisselend bewolkt en perioden met regen, en sneeuw(buien)boven de 400-800m. Vanaf donderdag mogelijk tot in de dalen. Op zaterdag is er wat meer ruimte voor de zon.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.