Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vooral zon, en eerst lichte sneeuwval

Vandaag kan aan de noordflank nog sneeuw vallen boven de 1500-1800m. Daarna overal volop zon en aangenaam skiweer. Op zaterdag tijdelijk wat meer bewolking en mogelijk wat lichte sneeuw vanaf 1800m. Vanaf dinsdag opnieuw kans op sneeuw vanuit het noordwesten, de sneeuwgrens daalt dan naar circa 800m.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op donderdag 13 januari 2011.

Overal steeds meer zon.

Het mooie weer breidt zich langzaam uit over alle Alpenlanden. Het hogedrukgebied dat hiervoor verantwoordelijk is gaat zich de komende dagen uitstreken vanaf de Atlantische Oceaan richting het noordoosten van Europa. Vandaag is het zonnige weer al boven het zuidelijk Alpengebied aanwezig. Aan de noordflank komt nog veel bewolking voor met van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1800m, maar de opklaringen breken daar geleidelijk aan door. Op zaterdag wordt de zonneschijn tijdelijk onderbroken als een zwakke bewolkingszone met wat lichte sneeuw wederom de noordflank bereikt. Grote hoeveelheden zijn hier overigens niet uit te verwachten. Pas op dinsdag komt er een volgende bewolkingszone vanuit het noorden aanzetten, maar dan hebben we al weer een aantal zonnige skidagen achter de rug.
Betrouwbaarheid:
90% van de computer berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer. Neerslaghoeveelheden zijn onzeker, en zeer plaatsafhankelijk.

De laatste wolken trekken ten westen en noorden van de Marmolada weg.

Duitsland: Eerst nog bewolking en lokaal sneeuwval, maar later zon.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en af en toe regen, of sneeuw boven de 2000m. De wind is westzuidwestelijk en is matig, er komen windvlagen voor tot 70 km/u.
Morgen:
Naar het oosten wegtrekkende neerslag en bewolking, gevolgd door brede opklaringen. De wind is zuidwestelijk en is zwak tot matig.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Zaterdagochtend eerst van het noordwesten uit toenemende bewolking gevolgd door regen, of lichte sneeuw boven de 1600m. Daarna opklaringen en weinig bewolking, mogelijk wel laaghangende bewolking in de dalen beneden 1200m. Op dinsdag opnieuw vanuit het noordwesten toenemende bewolking gevolgd door regen, of sneeuw boven de 800-1200m.

Frankrijk: Tot maandagavond overwegend zonnig.


Vandaag:
Licht bewolkt weer, op de hogere toppen eerst nog half tot zwaar bewolkt. De wind is zwak en veranderlijk.
Morgen:
Zonnig, lokaal kan in de dalen laaghangende bewolking voorkomen. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Aanhoudend zonnig en droog weer, welk kans op laaghangende bewolking in de dalen. Op maandagavond van het noordwesten uit toenemende bewolking gevolgd met op dinsdagavond mogelijk wat lichte sneeuwval.

Italië: Veel zon.


Vandaag:
Onbewolkt, lokaal licht bewolkt. In de ochtend kan in enkele dalen nog laaghangende bewolking voorkomen. De wind is zwak uit meest noord tot noordwestelijke richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt. De wind is zwak uit noord tot noordwestelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Zonnig, in de dalen kans op mistbanken in de vroege ochtend.

Oostenrijk: Bewolking verdwijnt en zon gaat schijnen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd wat lichte sneeuwval boven de 1800-2200m. Pas in de avond van het westen uit droger. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten.
Morgen:
Naar het oosten wegtrekkende neerslag en bewolking. In de middag schijnt overal de zon volop. De wind is zwak uit west tot noordwestelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Overwegend licht bewolkt, op zaterdag tijdelijk zwaar bewolkt met af en toe wat lichte sneeuwval. Daarna opnieuw zonnig tot op dinsdag een volgende bewolkingszone vanuit het noordwesten komt binnendrijven.

Zwitserland: Op de meeste dagen volop zon.


Vandaag:
Zwaar bewolkt met af en toe wat lichte sneeuw boven de 1800m. In de middag van het westen uit droog en steeds meer opklaringen. De wind is matig uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt, lokaal in de dalen laaghangende bewolking. Zwakke veranderlijke wind.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Veel zon, in de dalen kan laaghangende bewolking aanwezig blijven, maar op de pistes wordt het perfect skiweer. Op zaterdagochtend en dinsdag kan er tijdelijk wat meer bewolking voorkomen met een kleine kans op wat lichte sneeuwval.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.