13 januari 2011 door Joris in 'Nieuws''

De Michelinsterren voor 2011 zijn weer uitgedeeld. Zwitserland heeft nu 103 sterrenrestaurants, 12 meer in vergelijking met 2010. Onder de nieuwkomers bevindt zich een Nederlandse topkok, die in drie jaar tijd een Michelinster in de wacht sleepte voor zijn restaurant vlakbij de wintersportplaats Crans-Montana in het Wallis.

Graubünden is ook vertegenwoordigd

De meeste Zwitserse Michelin-sterrenrestaurants liggen in het achterland van de grotere steden of in de bergen. Twee restaurants hebben drie sterren, 16 mogen zich tooien met twee sterren en 85 met één ster. Kon tot nu toe alleen Franstalig West-Zwitserland pronken met restaurants in de categorie driesterren, nu doet ook het bergkanton Graubünden in het uiterste oosten van het land in de eliteklasse mee. Het driesterrenrestaurant Schauenstein van de 33-jarige Andreas Caminada is te vinden in het dorpje Fürstenau ten zuiden van de kantonshoofdstad Chur.

Nederlandse ster in het Wallis

In het dorpje Mollens vlakbij Crans-Montana ligt het hotel-restaurant Panorama, dat sinds drie jaar geleid wordt door het jonge Nederlandse stel Niels en Janneke Minkman-Vonk. Chefkok Niels Minkman is afkomstig uit Ochten en de zoon van Elly Minkman van wegrestaurant De Goudreinet langs de A15.

Sterrenrestaurants in wintersportplaatsen

Wie de komende winter naar de Zwitserse bergen gaat, kan zich in de volgende gebieden laten verwennen door Michelin-sterrenkoks:

  • Graubünden: Fürstenau, Samnaun, Klosters, St. Moritz, La Punt-Chamues-ch en Ftan
  • Wallis: Mollens, Crans-Montana, Champéry, Saas-Fee, Verbier, Zermatt
  • Berner Oberland: Gstaad (2 restaurants), Interlaken
Veel Zwitserse restaurants worden ook via het puntensysteem van de gourmetgids Gault Millau beoordeeld. De topadressen komen grotendeels overeen met die van Michelin.Zou jij tijdens je wintersport kiezen voor een restaurant met Michelin-ster? Of toch liever de traditionele hap?

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.