22 augustus 2018 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Wanneer wintersporters aan bestemmingen denken die ze hoe dan ook willen bezoeken komt niet snel de Sierra Nevada naar voren. Toch is het skigebied van Sierra Nevada / Pradollano in Spanje zeer de moeite waard! Het is het meest zuidelijke skigebied van Europa en poederfanaten komen hier volledig tot hun recht. Mocht dit nog niet overtuigend genoeg voor je zijn, vanuit het meer dan 3000 meter hoge skigebied heb je een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee! In dit weblog alles over een wintersport in Spanje in het skigebied Sierra Nevada / Pradolano.

Skiën onder de Spaanse zon in de Sierra Nevada

Vanaf Pradollano (2100 meter), dat op 30 kilometer afstand van Granada ligt, reikt het skigebied tot een hoogte van meer dan 3300 meter. Hier liggen 124 voornamelijk blauwe en rode pistes op je te wachten, wat voor een totaal van 106 pistekilometers zorgt. De Aguila afdaling is met 6 kilometer de langste van het skigebied en loopt vanaf de top van het skigebied naar Pradollano. Ook beschikt het skigebied in de Sierra Nevada over een snowpark. Het wintersportseizoen duurt hier, mede door de aanwezigheid van 350 sneeuwkanonnen, doorgaans van eind november tot april. Ook worden er regelmatig (internationale) events georganiseerd zoals het WK skiën in 1996 en het WK freestyle skiën in 2017.

Middagje surfen aan de Costa Tropical

Wie op één dag zowel op het snowboard als het surfboard wil staan, heeft hiertoe de mogelijkheid in de Siera Nevada. De Costa Tropical ligt op 100 kilometer afstand, waardoor je in een paar uur van de sneeuw naar de golven kunt rijden. Hier kun je genieten van een prachtige zonsondergang, maar voor het uitzicht op de kust van Marokko moet je toch echt in het skigebied blijven.

Snowpark Sulayr in skigebied Sierra Nevada

Snowpark Sulayr beslaat een oppervlakte van meer dan 20.000 m² en biedt iedere freestyler voldoende uitdaging. Hoogtepunt van het park is de 140 meter lange halfpipe. Daarnaast is er een groot aanbod van boxen, rails en kickers. Voor wie nog geen vertrouwen heeft in een perfecte landing is er een groot blauw luchtkussen, waar veilig in gesprongen kan worden. Ook is er een minipark voor beginners en een kidspark voor de allerkleinste freestylers. Snowpark Sulayr is het grootste snowpark van Spanje.

Het uitzicht reikt tot de kust van Afrika

De 6 kilometer lange Aguila afdaling richting Pradollano is al zeer indrukwekkend, maar in skigebied Sierra Nevada zijn er nog overtreffende trappen. Zo is er de uitdagende Cartujo afdaling, die in het rustige Laguna de las Yeguas gedeelte ligt waar slechts twee liften zijn. De spectaculairste piste is zonder twijfel de Panorámica, die start op de top van de Veleta. Vanaf hier heb je bij helder weer een fantastisch uitzicht op de Middellandse Zee en soms zelfs de kust van Afrika.

Skiën in zwemkleding in Zuid-Spanje

Overzicht pistes en liften in skigebied Sierra Nevada

Pistes

Liften

Meer informatie

Blauwe pistes50 km Sleepliften1SeizoensstartEind november
Rode pists50 km Stoeltjesliften14SeizoenseindeBegin april
Zwarte pistes7,8 km Andere liften0Dagkaartca. € 50,-
Langste afdaling 6 km Bergtreinen2Minimale hoogte 2100 m
Totaal106,8 km Ø sneeuwval n.b.Max. hoogte3300 m

Praktische tips voor een reis naar skigebied Sierra Nevada

Wie met de auto naar dit skigebied wil, neemt vanaf Granada snelweg A-395. Het liftstation valt niet te missen en bereik je na 31 kilometer. Wie niet zelf wil rijden, kan vanaf Granada de bus nemen die meerdere malen per dag heen en weer rijdt. Voor wintersporters rijdt er ook vanuit Malaga en Madrid een bus naar Pradollano. Voor wie wil vliegen is Malaga een goede optie.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen