Skip to navigation Skip to main content

Skigebied Rendl bij St. Anton am Arlberg

Wanneer ik aan skigebied Rendl bij St. Anton am Arlberg denk, zie ik nog altijd de oude gele gondeltjes voor me. De antieke cabines kwamen met een rotgang het dalstation inzeilen en instappen deed je met gevaar voor eigen leven. De deuren van de gele eitjes gingen met een ongekende knal dicht. Het zou me niet verbazen als hier ooit ledematen door zijn geamputeerd. Dat er in het station ook een ‘ambulance gondeltje’ hing, deed ook al niet veel goeds vermoeden. Hoe anders is het hier tien jaar later. De oude Rendlbahn heeft plaats gemaakt voor een moderne 8-persoons gondel. Het gemoedelijke karakter van het skigebied is gelukkig wél hetzelfde gebleven.

Rendl, geliefd en gehaat

Waar het dalstation van de Rendlbahn vroeger aan de overkant van de Arlbergstrasse lag, kun je nu gewoon aan de dorpszijde instappen. Met de in 2009 aangelegde 8-persoons gondel sta je vervolgens snel in het hart van het skigebied (2030 m). Skigebied Rendl heeft 16 verschillende pistes en skiroutes die worden ontsloten door zes liften. Het skigebied is een uitstekend alternatief voor het grote, uitgebreide skigebied op de flanken van de Arlberg. Op de zonnig gelegen Rendl heerst een rustige, familievriendelijke sfeer, maar is het pisteaanbod een stuk minder uitgebreid en zijn de liften ietwat gedateerd. In St. Anton am Arlberg wordt wel eens gefluisterd dat je ‘of van de Rendl houdt, of ‘m haat’. Voor mij geldt duidelijk het eerste!

Pistes

Liften

Meer informatie

Blauwe pistes5 Sleepliften1 Seizoensstart30-11
Rode pistes5 Stoeltjesliften4 Seizoenseinde28-04
Zwarte pistes1 Gondels1 Dagkaart€ 54,50
Langste pisteDalafdaling nr. 1 Andere liften0 Minimale hoogte 1304 m
Totaal10 Ø sneeuwval n.b. Max. hoogte2650 m

Pisteaanbod op de Rendl

Wanneer je met de (trage) 2-persoons Maas en 2-persoons Riffel I stoeltjeslift dieper het skigebied ingaat, kun je afdalen van heerlijke blauwe pistes. Voor beginners en niet al te veeleisende wintersporters zijn dit heerlijke afdalingen. Rond de Gampberg stoeltjeslift liggen enkele uitdagendere rode pistes en vanaf hier kun je ook beginnen aan de prachtige bosrijke dalafdaling. Ook beschikt de Rendl over een zwarte piste, een zwarte skiroute en uitstekende off-piste mogelijkheden.

De pistes van de Rendl zijn zeer familievriendelijk (Foto: © Tirol Werbung)

Freeriden en de 'Arlberger Winterklettersteig'

De Rendl is ook zeer geliefd onder freeriders. Er zijn fantastische off-piste afdalingen te maken en er is altijd ongerepte sneeuw te vinden. Om je off-piste apparatuur te testen, is er een freeride checkpoint en ook kun je deelnemen aan de freeride safety training bij de Salzböden. Wie niet bang is om een stukje te klimmen, kan zich wagen aan de ‘Arlberger Winterklettersteig’, de enige klettersteig van Tirol die ook in de winter is geopend. Deze klimroute start bij het bergstation van de Riffelbahn II (2650 m) en is 850 meter lang. Als beloning kun je een prachtige freeride afdaling maken.

De Arlberg Winterklettersteig is alleen voorbehouden aan uitstekende klimmers (Foto: © Tirol Werbung)

stanton Park, Stanton Speed & Rendl Race

Ook aan de liefhebbers van snelheid en freestyle is gedacht op de Rendl. Het Stanton Park is hét snowpark van Ski Arlberg en wordt ontsloten door maar liefst twee skiliften. Er is een ruime keuze aan rails, boxes en kickers voor zowel beginners als pro’s. Tijdens het uitvoeren van je tricks zullen er de nodig blikken op je gericht zijn, want het Stanton Park ligt direct naast het bergrestaurant. Ook is er op de Rendl een permanent slalomparcours bij piste nr. 8 en een piste waar je je snelheid kunt meten (piste nr. 12).

Rendl restaurant en Rendlbeach

De Rendl is niet het skigebied waar je naartoe gaat voor de authentieke berghutten. Het centrale Rendl restaurant is praktisch en centraal gelegen, maar niet bepaald ‘gemütlich’. Je bent er aan het goede adres voor klassiekers uit de Oostenrijkse keuken of voor een vers gemaakte Aziatische wokmaaltijd. Wie lekker een drankje wil doen in de zon zit goed bij de Rendl Beach Bar. Hier kun je heerlijk neerploffen in een ligstoel en heb je niet alleen een prachtig uitzicht op de bergen, maar ook op het Stanton Park.

Vanuit het Rendl restaurant heb je een prachtig uitzicht op de bergwereld van St. Anton (Foto: © Tirol Werbung)

Toekomst van skigebied Rendl

Skigebied Rendl is het buitenbeentje van Ski Arlberg. Veel bezoekers van St. Anton am Arlberg laten het gebied links liggen en trekken direct het hoofdskigebied in. Vaste gasten van de Rendl vinden dit geen enkel probleem en hopen dat het hier heerlijk rustig blijft. Er gaan echter ook verhalen de ronde dat er op de achtergrond gewerkt wordt aan een skiverbinding met Kappl im Paznaun. Hiermee zou Ski Arlberg nog groter worden dan het al is en verliest de Rendl een stukje van het huidige karakter.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.