6 augustus 2018 door Thijs in 'Nieuws''

Na 35 jaar trouwe dienst wordt de oude Vieux Moulin gondel in Val Cenis vervangen door een nieuwe lift voor 10 personen. Deze belangrijke lift ligt vlakbij een oude watermolen en vertrekt uit het centrum van het dorp richting het hart van het skigebied. De capaciteit wordt aanzienlijk verhoogd en wachtrijen moeten hiermee tot de verleden tijd behoren. Het dal- en bergstation krijgen een moderne look en voldoen aan de huidige normen qua service, veiligheid en comfort. Rond de bouw van de nieuwe lift is ook een prijsvraag gelanceerd, waarbij je kans maakt op een oude cabine of een skipas.

Geen wachtrijen meer in Val Cenis

Na de bouw van de Arcellins stoeltjeslift in 2016 werd het nu tijd om de Vieux Moulin gondel uit 1983 te vervangen. Deze lift vervult een belangrijke rol in het skigebied van Val Cenis en biedt aansluiting op een breed aanbod van liften en pistes. Om de doorstroming in het skigebied te garanderen en wachtrijen tegen te gaan, is deze vernieuwing hard nodig. Daarnaast voldeed de huidige lift niet meer aan de huidige normen qua geluid, comfort, snelheid en veiligheid. Het nieuwe model krijgt cabines voor 10 personen met verwarmde stoelen. De nieuwe indeling van het dal- en bergstation moet de stroom van wintersporters en voetgangers beter reguleren. Ook komt er bovenaan de lift een terras om op te picknicken en een overdekte lunchruimte.

Win één van de oude cabines

Altijd al in het bezit willen raken van een gondel? Rond de bouw van de Vieux Moulin gondel is een prijsvraag gelanceerd, waarbij je kans maakt op één van de oude cabines. Overigens maak je door het beantwoorden van de eenvoudige vraag op de Facebook van Val Cenis ook kans op meer gangbare prijzen, skipassen voor een dag, een week of het hele seizoen!

Cijfers & feiten van de nieuwe Vieux Moulin gondel in Val Cenis

Bergstation: La Fema Lengte: 2155 m
Hoogte bergstation: 2093 m Hoogteverschil: 638 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: c.a. 05:59 min
Cabinecapaciteit: 10 personen Capaciteit: 2200 pers./uur
Aantal cabines: 55 Plaats: Lanslevillard

Nieuwe sleeplift voor beginners

Om vanuit Les Champs voor een snellere toegang tot de Vieux Moulin gondel te zorgen, wordt er ook een nieuwe sleeplift aangelegd. Dit is niet alleen goed nieuws voor de mensen die hier hun accommodatie hebben, maar ook voor beginners. Bij de Plan des Champs lift komt een oefenweide waar de eerste meters op de ski’s gemaakt kunnen worden. Sneeuwkanonnen moeten garanderen dat deze lift en bijbehorende piste(s) al vroeg in de winter geopend kunnen worden. In het kader van al deze werkzaamheden worden ook de ‘Solert’ en ‘Familiale’ piste geoptimaliseerd.

Meer informatie over Val Cenis

Val Cenis ligt in de Haute-Maurienne (Savoie), ten zuiden van Val d'Isère en ten oosten van Aussois. Het dorp bestaat oorspronkelijk uit twee gedeeltes: Lanslevillard en Lanslebourg. Ook de dorpskern Le Champs neemt echter steeds meer toe in omvang en in 2008 is ook het lager gelegen Termignon ontstaan. Het skigebied van Val Cenis beschikt over meer dan 100 kilometer aan pistes en reikt tot een hoogte van 2800 meter. De pistes zijn over het algemeen zeer breed en er is een ruim aanbod aan groene en blauwe afdalingen. Zelfs de dalafdalingen zijn prima te doen voor de minder gevorderde skiër. Uitstekende faciliteiten voor kinderen onderstrepen het familievriendelijke karakter van Val Cenis.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.