23 juli 2018 door Thijs in 'Nieuws''

Op de Klausberg in het Italiaanse Tauferer Ahrntal (Zuid-Tirol) wordt flink gemoderniseerd. In 2016 werd de 10-persoons K-Express aangelegd, waardoor je voortaan comfortabel vanuit het dal richting het skigebied kan. De volgende stap is de vervanging van stoeltjeslift Hühnerspiel die sinds 1989 wordt gebruik. Hier komt een moderne gondel van Doppelmayr voor in de plaats. De capaciteit gaat omhoog en door het verlengde traject worden ook extra pistes ontsloten. Op 1 december 2018, tijdens de start van het nieuwe wintersportseizoen, wordt de nieuwe 10-persoons gondel met de naam ‘Panorama’ in gebruik genomen.

Modernste lift van Zuid-Tirol

De D-Line gondel van Doppelmayr kan 2700 personen per uur vervoeren en is hiermee de lift met de hoogste capaciteit van Zuid-Tirol. De doorstroming in het skigebied op de Klausberg is hier voortaan mee gegarandeerd. Instappen wordt vereenvoudigd door de verlaagde snelheid in het berg- en dalstation. Ook zullen de cabines, die zijn voorzien van stoelverwarming, op gelijke hoogte zijn met de stations. Wie ooit in dit skigebied op wintersport is geweest, begrijpt direct waarom voor de naam ‘Panorama’ is gekozen.

Ontsluiting van twee extra pistes

In vergelijking met de Hühnerspiel stoeltjeslift, krijgt de 10-persoons ‘Panorama’ gondel een iets ander traject. Het bergstation komt ongeveer 80 meter hoger te liggen, waardoor twee extra pistes kunnen worden ontsloten. Aan de rechterzijde van de lift komt een nieuwe rode piste en aan de linkerkant een blauwe afdaling voor beginners. Ook de Hochrein 1 en 2 afdaling worden verlengd, verbreed en aangepast, zodat ze aansluiten op de nieuwe lift.

Data & cijfers van de 10 pers. 'Panorama' gondel

Bergstation: Hühnerspiel Lengte: 1004 m
Hoogte bergstation: 2050 m Hoogteverschil: 490 m
Snelheid: 5 m/sec Duur: 4,5 min.
Gondelcapaciteit: 10 personen Capaciteit: 2700 pers./uur
Aantal cabines:30 Plaats: Skiarena Klausberg

Cabine van Panorama gondel Klausberg

Zo gaan de cabines van de 'Panorama' gondel op de Klausberg eruit zien (Foto: © Skiworld Ahrntal)

Nieuw meer voor de kunstsneeuwproductie

Naast de komst van de K-Express en de Panorama gondel is er ook gewerkt aan de verbetering van de kunstsneeuwproductie. Voor het begin van afgelopen wintersportseizoen is er een nieuw meer met een inhoud van 42.000 kubieke meter in gebruik genomen. Het meer ligt aan de rand van de Seenock piste op een hoogte van 2200 meter. Dankzij de aanleg van dit meer, kunnen voortaan alle sneeuwkanonnen die boven de 1800 meter liggen tegelijk gebruikt worden. Vanaf de eerste dag van het skiseizoen zijn sneeuwzekere pistes hierdoor gegarandeerd.

Meer informatie over skigebied Klausberg

Skigebied Klausberg maakt net als Speikboden onderdeel uit van Skiworld Ahrntal (Tauferer Ahrntal). Deze Italiaanse skiregio ligt vlakbij de Kronplatz en beschikt over meer dan 70 kilometer aan pistes. De pistes van de Klausberg reiken tot een hoogte van maximaal 2510 meter en zijn geliefd onder families. Voor kinderen is er ‘Klausiland’, een kinderland dat bestaat uit onder meer de ‘Klausi-express’, iglo, ‘Klausiburcht’, glijbanen en heksenslalom. Ook is er de Dino Fun-Line, een leuke funslope voor het hele gezin. Voor heerlijke skihutten en après-ski biedt de Klausberg ook genoeg opties. Tips zijn de Weißenbachl Hütte, Bachmair, Hexenkessel en Kristallalm.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.