Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vandaag vooral aan de noordflank sneeuw

Na een aantal mooie dagen is het tijd voor verse sneeuw. Vanuit het noorden nadert een bewolkingszone welke aan de noordflank van de Alpen hiervoor zal zorgen. In de komende week zijn er perioden met zon. Op woensdag trekt vanuit het westen meer bewolking binnen en stijgt de sneeuwgrens naar circa 2000m.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op zondag 02 januari 2011.

Vanuit het noorden sneeuw.

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden heeft een uitloper richting de Alpenlanden. Er wordt met een noordwestelijke stroming vochtige lucht aangevoerd. Hierin ligt een actieve bewolkingszone die vooral aan de noordflank van de Alpen 2-4 cm sneeuw zal geven. De sneeuwgrens ligt rond de 200-400m, maar daalt vanuit het noorden tot in de dalen. Op dinsdag is het hogedrukgebied naar het zuidoosten van Europa weggetrokken. Hierdoor zal in de skigebieden steeds meer de zon aanwezig zijn voor een paar mooie ski dagen. Maar op woensdag is er vanuit het westen een verandering op komst. Dan bereikt, met een zuidwestelijke stroming, een bewolkingszone de Franse en Zwitserse Alpen. Doordat de sneeuwgrens naar de 1800-2200m stijgt zal de meeste neerslag als regen op de pistes vallen. Waarbij het een klein voordeel is dat de hoeveelheden beperkt zijn.
Betrouwbaarheid:
80% van de berekeningen geven een overgang naar een zuidwestelijke stroming komende week.

Na de schitterende dag gisteren in Wallis, overheerst vandaag de bewolking.

Duitsland: Vooral vandaag kans op lichte sneeuwval.


Vandaag:
Nevelig met zwaar tot geheel bewolkt weer. Lichte sneeuwval boven de 200-400m, later tot in de dalen. De wind is zwak uit west tot noordwestelijke richting.
Morgen:
Aanvankelijk zwaar tot geheel bewolkt en droog. In de middag overgaand naar licht tot half bewolkt weer. De wind is zwak en veranderlijk, in de middag uit oostelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Overwegend licht bewolkt weer, met in de nacht lokaal een enkele mistbank. Op woensdag vanuit het westen overgang naar zwaar tot geheel bewolkt weer. Er kan dan ook op elke dag wat lichte regen vallen.

Frankrijk: Zonnige perioden en later in de week meer bewolking en regen of sneeuw.


Vandaag:
Licht, in het noorden half tot zwaar, bewolkt. In de vroege ochtend lokaal nevelig met in enkele dalen laaghangende bewolking. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Licht tot half, bewolkt en droog. De wind is zwak en veranderlijk.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Overwegend licht bewolkt weer, met in de nacht lokaal een enkele mistbank. Op woensdag vanuit het westen overgang naar zwaar tot geheel bewolkt weer. De wind gaat toenemen naar matig en er komen windstoten voor. Bovendien zijn er perioden met regen, of sneeuw boven de 2000m mogelijk.

Italië: Zonnige perioden, vanaf woensdag kans op sneeuw.


Vandaag:
In het westen licht tot half bewolkt en droog. In het noorden, met name op de hoger gelegen gebieden, half tot zwaar bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval. De wind is zwak uit noord tot noordwestelijke richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt en droog. In het noorden, met name op de hoger gelegen gebieden, half tot zwaar bewolkt. De wind is zwak uit noordwestelijke richting, in de middag veranderlijk.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Licht bewolkt weer, met in de nacht lokaal een enkele mistbank. Op woensdag vanuit het westen zwaar tot geheel bewolkt weer. De wind gaat toenemen naar matig en er komen windstoten voor. Bovendien zijn er perioden met regen, of sneeuw boven de 1500m mogelijk.

Oostenrijk: Grootste sneeuwkans aan de noordflanken.


Vandaag:
Aan de noord en west flank zwaar tot geheel bewolkt weer, met af en toe wat lichte sneeuwval. Aan de zuidflank half bewolkt. De wind is zwak uit west tot noordwestelijke richting.
Morgen:
Overgang naar licht tot half bewolkt weer en in de middag vrijwel onbewolkt. Met uitzondering van de hoger gelegen skigebieden waar wat meer bewolking mogelijk is. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Licht bewolkt en droog. Op woensdag van het westen uit zwaar tot geheel bewolkt, maar het ziet er naar uit dat het de gehele periode droog zal blijven. Slechts de westelijke helft maakt kans op wat regen, of sneeuw boven de 1800-2200m.

Zwitserland: Wisselend bewolkt, met vandaag kans op sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd wat lichte sneeuwval boven de 200-600m. De wind is noordwestelijk en zwak tot matig.
Morgen:
Licht tot half bewolkt weer en in de middag vrijwel onbewolkt. Met uitzondering van de hoger gelegen skigebieden waar wat meer bewolking mogelijk is. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Overwegend licht bewolkt weer, met in de nacht lokaal een enkele mistbank. Op woensdag vanuit het westen overgang naar zwaar tot geheel bewolkt weer. De wind gaat toenemen naar matig en er komen windstoten voor tot 60km/u. Bovendien zijn er perioden met regen, of sneeuw boven de 2000m mogelijk.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.