Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zon gevolgd door sneeuwval

Na het oplossen van de nevel en mistbanken klaart het vrijwel overal op. De skipistes liggen er blakend in de zon bij, en niets staat een aantal mooie skidagen in de weg. Vooral aan de noordflank van de Alpen is er op zondag en maandag verse sneeuw te verwachten. Daarna blijft het droog en zijn er ook nog zonnige perioden.

Sneeuwhoogtes in de Alpen op de laatste dag van het jaar 2010.

Vooral veel zon en op zondag kans op sneeuwval.

De komende periode wordt het weer in de Alpen bepaald door een hogedrukgebied. Het zorgt vooral voor rustig en zonnig weer. In de nacht en vroege ochtend is het in de dalen nevelig en lokaal mistig, maar overdag schijnt vrijwel overal de zon. Al zullen er wel enkele dalen zijn waar laaghangende bewolking aanwezig blijft. Het mooie weer op de pistes wordt op zondag tijdelijke onderbroken. Dan bereikt een bewolkingszone met sneeuw boven de 200-400m vanuit het noorden de Alpen. De sneeuwgrens daalt vervolgens tot in de dalen, maar veel sneeuw is er niet te verwachten. Ook op maandag is het zwaar tot geheel bewolkt en valt er aan de noordflank wat lichte sneeuw. De dagen erna verlopen droog, maar er trekken wel van tijd tot tijd wolkenvelden over het Alpengebied.
Betrouwbaarheid:
80% van de berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer.

Goed uitzicht over de pistes vanaf de zonnige Zugspitze.

Duitsland: Zon, later meer bewolking en kans op lichte sneeuwval.


Vandaag:
Overwegend zonnig. In de oostelijke helft zullen van tijd tot tijd velden met bewolking overtrekken, maar het blijft droog. In de vroege ochtend lokaal een enkele mistbank. De wind is zwak uit oost tot noordoostelijke richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt, in de vroege ochtend lokaal een enkele mistbank. Tegen de avond van het noorden uit toenemende bewolking. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Eerst zwaar tot geheel bewolkt en sneeuw boven de 300-600m, later tot in de dalen. Maandag blijft de bewolking overheersen met slechts af en toe lokaal wat lichte sneeuw. De dagen erna is het wisselend bewolkt maar droog.

Frankrijk: Zondag mogelijk wat lichte sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de vroege ochtend lokaal een enkele mistbank. De wind is zwak en veranderlijk
Morgen:
Vrijwel onbewolkt, in de vroege ochtend lokaal een enkele mistbank. In de dalen zal lokaal laaghangende bewolking voorkomen. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Van het noorden uit zwaar tot geheel bewolkt en af toe wat lichte sneeuwval. De dagen erna wisselend bewolkt maar droog. Slechts op de hoogste toppen kan er uit de bewolking wat zeer lichte sneeuw vallen.

Italië: Vooral opklaringen en droog, na het weekend meer bewolking.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt. Met name in de westelijke helft in de vroege ochtend eerst lokaal een enkele mistbank. De wind is zwak en veranderlijke.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt. In de vroege ochtend eerst lokaal een enkele mistbank. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Van het noorden uit toenemende bewolking maar het blijft met uitzondering van het uiterste noorden droog. De dagen erna is het droog en wisselend bewolkt.

Oostenrijk: Eerst zonnig, later meer bewolking en wat lichte sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt. In de vroege ochtend nevelig of een enkele mistbank. Er trekken in de middag enkele wolkenvelden over, maar het blijft droog. De wind is zwak uit oost tot noordoostelijke richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt. Eerst lokaal nog een enkele mistbank in de dalen. De wind is zwak uit oost tot noordwestelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Zwaar tot geheel bewolkt en wat verse sneeuw boven de 200-600m. Op maandag aan de noordflank zwaar tot geheel bewolkt en af en toe wat lichte sneeuw. De overige dagen wisselend bewolkt en droog.

Zwitserland: Zonnig, op zondag wat lichte sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt. In de vroege ochtend een enkele mistbank, welke lokaal hardnekkig zal zijn. De wind is zwak en veranderlijk.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt. In de vroege ochtend een enkele mistbank, overgaand in laaghangende bewolking in de dalen. In de avond van het noorden uit toenemende bewolking, maar het blijft vooralsnog droog. De wind is zwak uit west tot noordwestelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Van het noorden uit toenemende bewolking, gevolgd door wat lichte sneeuwval. Ook op maandag op de hoogste toppen wat lichte sneeuw. De dagen erna licht tot half bewolkt en droog.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.