8 januari 2011 door Miranda in 'Stellingen''

Oké ik ben, als (ex)skileraar, natuurlijk niet objectief, maar wat zijn er toch veel wintersporters die te weinig les nemen! Mensen die denken dat ze het skiën of snowboarden onder de knie hebben zodra ze met de leraar van de rode piste zijn geweest. Onverstandig en soms zelfs gevaarlijk. Wat mij betreft zou skiles de eerste paar jaar verplicht gesteld mogen worden.

Les in Nederland is niet genoeg

Afgelopen vakantie sprak ik een Nederlandse familie die voor het eerst op skivakantie was met kleine kinderen. De ukkies zullen 4 en 6 jaar geweest zijn. “En hoe gaat het op skiles?” vroeg ik de kleine wintersporters. Papa vertelde me lachend dat de kleintjes in Nederland hebben leren skiën en dat ze nu geen les meer hoefden, “ze gaan echt prima!” Les in Nederland is natuurlijk een erg goede voorbereiding, maar een echte berg is toch even iets anders dan een indoorbaan. Bovendien is les, zeker voor kinderen, naast leerzaam ook heel leuk!

Skiles is, zeker voor kinderen, vaak ook erg gezellig!

Ome Piet skiet al heel lang

Ook hoor je regelmatig dat “ome Piet die al zijn hele leven skiet” de anderen wel even bijbrengt hoe je begint met skiën. Ik heb het echt gehoord op de beginnerspiste: “Ja, ski’s in een V en knieën tegen elkaar!!!” Natuurlijk kan je als ervaren skiër tips geven aan beginners, maar de vraag is of het de juiste tips zijn. Het is immers lang geleden dat ie zelf heeft leren skiën.

Laat het lesgeven over aan de professionals

Laat het lesgeven dus over aan degenen die daarvoor opgeleid zijn; de ski- of snowboardleraar. Zij weten hoe ze iemand de juiste techniek kunnen aanleren. Door middel van verschillende oefeningen leer je op een goede en veilige manier af te dalen van de piste. Ze zien wat je goed doet en geven je tips ter verbetering. Met een goede techniek heb je veel minder kans op ongelukken!

Minimaal 2 jaar les

Iedere beginnende wintersporter minimaal 2 jaar op les, dat is mijn mening. En kinderen sowieso tot hun pubertijd ieder jaar op les. In de uren dat je geen les hebt kun je uiteraard wel “vrij” skiën, maar alleen daar waar je ook met de leraar bent geweest. Zo voorkom je tevens dat beginners verrast worden door een veel te steile helling en de lol in het skiën verliezen. En daarnaast is het voor iedereen op de piste veiliger als we allemaal het skiën of boarden wat beter onder controle hebben.

Wat vinden jullie? Laat beginners maar lekker aanrommelen, of allemaal eerst op les?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.