Skip to navigation Skip to main content

5 pistes die je geskied moet hebben

Er zijn van die pistes die moet je gewoon een keer geskied hebben. Vanwege de rijke historie, de lengte of het adembenemende uitzicht. Deze 5 afdalingen, met een wereldbeker-tintje, hebben stuk voor stuk iets wat ze zo speciaal maakt. Ik moet en zal een keer van deze pistes naar beneden komen.

Planai – Schladming

Onlangs is de Planai in skigebied Schladming, samen met de Fellhorn in Oberstdorf, door ADAC uitgeroepen tot mooiste piste van de Alpen. De Duitse ANWB roemt onder andere de kwaliteit van de piste en de arbeid die er in wordt gestoken om de piste zo te houden. Wat de piste extra flair mee geeft is dat het de snelste wereldcup piste ter wereld is. Jaarlijks wordt in Schladming de legendarische FIS Planai Nachtrace gehouden, een slalomrace in de avonduren. 25 januari 2011 is het weer zover en barst er in het Olympiastadion weer een waar volksfeest los. 50.000 mensen zijn ieder jaar getuige van deze slalomwedstrijd. Het succes van de nachstslalom, het is de best bezochte skiwedstrijd van het jaar, heeft ervoor gezorgd dat Schladming in 2013 het WK alpine skiën mag organiseren. Een piste van dit niveau mag niet ontbreken in deze lijst.

Sarenne – L’Alpe d’Huez

Ga de beenspieren maar vast trainen want één van ’s werelds langste zwarte afdalingen staat op het programma, de Sarenne in het gebied van L’Alpe d’Huez. Het is niet eens zo zeer de hellingsgraad die zorgt voor het predicaat zwart maar eerder de lengte van ruim 16 kilometer. Je start op 3300 meter op de Pic Blanc om vervolgens over de Sarenne gletsjer af te dalen richting de blauwe pistes van Auris En Oisans. Het is flink werken geblazen en je gaat gegarandeerd je bovenbenen voelen. Het magistrale uitzicht, het berglandschap en het gevoel alleen op de wereld te zijn doet je de pijn in je benen vergeten. Het is ook mogelijk de afdaling bij nacht af te leggen. Je geniet dan eerst van een avondmaaltijd op de Pic Blanc om je vervolgens, onder begeleiding, met als enige verlichting de maneschijn en een hoofdlamp je het zwarte gat in te storten. Alsof de uitdaging overdag niet al groot genoeg is!

Lauberhorn – Wengen

Een naam die klinkt als een (Zwitserse) klok, de Lauberhorn in Wengen. Sinds 1930 staat de Lauberhorn al op de wereldbekeragenda en tegenwoordig is het met 4,5 kilometer de langste afdaling op de kalender. Als je geen Hermann Maier of Lindsey Vonn heet kan je ook voor de rode variant van 2900 meter kiezen. Vanaf een hoogte van 2472 daal je af over deze legendarische piste. De profs halen hier snelheden van 130 km/h en maken sprongen van tientallen meters, jij en ik doen het een stukje rustiger aan. De passage waar ik meteen aan moet denken bij de Lauberhorn is de sprong tussen de rotsen door, de Hundschopf. Vervolgens daal je verder af via een smal bospad en ga je onder de brug door om via een wat rustiger deel, de profs maken nog een laatste jump, heelhuids beneden te komen.

Hahnenkamm – Kitzbühel

Als er één afdaling een klassieker is dan is het wel de Hahnenkamm in Kitzbühel. De afdaling, die ook wel Streif genoemd wordt, is ieder jaar weer verantwoordelijk voor spectaculaire crashes. Wat wil je ook met sprongen tot 80m, steile hellingen tot 85% en snelheden tot 140km per uur. De profs leggen de 3,3 kilometer lange afdaling in minder dan 2 minuten af. Om de Streif tot een goed en succesvol einde te brengen moet je beschikken over techniek, uithoudingsvermogen en heel, heel veel durf. Maar als de storm weer is gaan liggen kunnen ook wij onze bochten draaien op deze legendarische afdaling. Ik zie mezelf al een klein sprongetje maken op de Mausefalle passage, het meest gevreesde stuk van de afdaling.

Dalafdaling – Valtournenche

De 22 kilometer lange dalafdaling van Klein Matterhorn naar het Italiaanse Valtournenche mag niet op je wintersport cv ontbreken. Het is namelijk de langste piste van de wereld! Vanaf een hoogte van 3883 meter daal je 2359 meter af richting Valtournenche. Een adembenemende afdaling met de meest indrukwekkende uitzichten en heerlijke brede pistes. Dit mag met recht en marathonafdaling genoemd worden waar je flink wat tijd voor uit moet trekken. Helemaal als je overnacht aan de Zwitserse kant, in Zermatt! De overige dalafdalingen zijn ook zeker de moeite waard, waaronder die van 15 kilometer naar Breuil-Cervinia.

Heb jij één of meerdere pistes van deze 5 geskied? Of suggesties voor pistes die je ook beslist een keer moet afdalen? Laat een reactie achter!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.