2 juli 2018 door Thijs in 'Nieuws''

In Les Orres wordt deze zomer gewerkt aan de eerste Doppelmayr D-Line stoeltjeslift van Frankrijk. De 6-persoons stoeltjeslift ‘Pic Vert’ vervangt drie andere liften in het gebied rondom Les Orres 1650. Nadat de afgelopen jaren eerst de oostelijke zijde van het skigebied is aangepakt, is het nu de beurt aan de westkant. Door de komst van de nieuwe lift zijn wintersporters voortaan minder afhankelijk van de Prelongis stoeltjeslift. Vanaf de start van wintersportseizoen 2018/2019 kan er gebruik gemaakt worden van de nieuwe Pic Vert stoeltjeslift. De kosten van het project, inclusief de aanleg van nieuwe kunstsneeuwinstallaties, bedragen 10 miljoen euro.

Pic Vert stoeltjeslift in Les Orres 1650

De nieuwe 6-persoons stoeltjeslift vertrekt vanuit Les Orres 1650 om, in tegenstelling tot de huidige situatie, te eindigen naast het bergstation van de Grand Clos stoeltjeslift. Door de komst van de nieuwe Pic Vert komt er een einde aan het dienstverband van de oude Pic Vert, de Bois Long en Grand Clos stoeltjeslift. Voortaan is de doorstroming vanuit het dorp beter gegarandeerd en lopen de wachttijden minder snel op. De pistes rond het traject worden ook aangepast. Zo zal de Edelweiss afdaling worden afgevlakt, zodat ook minder ervaren skiërs hier makkelijker naar beneden kunnen. De blauwe Silènes piste wordt voorzien van extra sneeuwkanonnen. De Pic Vert D-Line stoeltjeslift van Doppelmayr is de eerste van dit type in Frankrijk en opent op de eerste dag van wintersportseizoen 2018/2019.

Bergstation van de Pic Vert stoeltjeslift in Les Orres 1650

Het nieuwe bergstation van de Pic Vert stoeltjeslift in Les Orres (Foto: © L'Office de tourisme des Orres)

Berg- en dalstation met zonnepanelen

De D-Line stoeltjeslift heeft een snelheid van 6 m/s en voortaan leg je binnen vier minuten en tien seconden de 1432 meter af. Voor de veiligheid worden de stoeltjes uitgerust met beugels die automatisch sluiten. Op de daken van het dal- en bergstation worden zonnepanelen geïnstalleerd en de warmte van de motoren gaat gebruikt worden om de toiletten te verwarmen. Door het gebruik van de meest moderne technieken wordt ook het geluidsniveau drastisch verlaagd. De kosten voor de nieuwe Pic Vert stoeltjeslift bedragen 8 miljoen euro.

Cijfers & feiten van de nieuwe Pic Vert stoeltjeslift in Les Orres

Fabrikant: Doppelmayr Lengte: 1432 m
Hoogte bergstation: 2246 m Hoogteverschil: 581 m
Snelheid: 6 m/s Ritduur: 04 min. 10 sec.
Capaciteit stoeltje: 6 personen Capaciteit: 2400 pers./uur
Aantal stoeltjes: n.n.b. Plaats:Les Orres 1650

Les Orres bereidt zich voor op de toekomst

Het skigebied van Les Orres is de afgelopen jaren flink in ontwikkeling en bereidt zich voor op de toekomst. Niet alleen het liftennetwerk wordt aangepakt, maar ook op het gebied van kunstsneeuwproductie worden stappen gezet. In de huidige situatie kan bijna de helft van het totaalaantal pistes worden voorzien van kunstsneeuw. In 2025 moet dit gestegen zijn tot 70%. Ook wordt er gesproken over de bouw van een experimenteel outdoorpark waar zomerse en winterse bergsporten digitaal beoefend kunnen worden. Zo kunnen professionals hier trainen, materiaal testen en data verzamelen, terwijl het voor toeristen een leuk uitstapje is.

Meer informatie over Les Orres

Les Orres ligt op een hoogte van 1650 meter in het zuiden van de Franse Alpen. Het skigebied heeft ongeveer 100 kilometer aan pistes en strekt zich uit tussen de toppen van Le Boussolenc en L’Aupillon. Pas in 1960 werd er begonnen met de bouw van het skidorp en in de loop der jaren is het skigebied steeds verder gegroeid. Door de komst van Les Orres 1550 en 1800 kon het dorp het toenemende aantal toeristen goed aan. De afdalingen van het skigebied zijn bijzonder bosrijk en het gebied presenteert zich als een echte familiebestemming (Famille Plus label!). Er zijn onder meer twee kinderlanden, goede oefenweides, een leuke funslope en een ijsbaan. Voor freestylers is er een funpark met diverse lines.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.