Skip to navigation Skip to main content

Saanerslochbahn: nieuwe unieke 10-persoons gondel in Gstaad

Impressie gondel Saanerslochbahn in Gstaad

(Foto: © Gstaad Saanenland Tourismus)

De bouw van de nieuwe Saanenmöser-Saanerloch gondel in Gstaad is in volle gang. Gstaad wil zich met de komst van deze moderne D-line gondel blijven onderscheiden als topbestemming. Wat deze lift zo uniek maakt, zijn de glazen daken van de diverse stations. Dit is een primeur in de wereld en nog nooit ergens anders toegepast. Door hiernaast veel van hout gebruik te maken, passen de gebouwen naadloos in de omgeving. Vanaf wintersportseizoen 2018/2019 kan er gebruik gemaakt worden van de Saanerslochbahn die maar liefst CHF 29 miljoen moet kosten. In dit weblog lees je alles over deze hypermoderne lift in Gstaad.

Gondels voor 10 personen

De oude lift uit 1979 was drastisch aan vervanging toe en daar is inmiddels afscheid van genomen. Ondertussen is er al gebouwd aan de fundering van het dal-, midden- en bergstation. Alles wordt in werking gesteld om in december 2018 de nieuwe Saanerslochbahn te kunnen openen. De lift die 2860 meter lang wordt en 675 meter hoogteverschil overwint, krijgt gondels die plaats bieden aan 10 personen. Een voordeel van deze cabines is dat hier ook pallets ter bevoorrading van het bergrestaurant in passen. Met een snelheid van 6 m/s bedraagt de capaciteit van de lift 2000 personen per uur. Voortaan bereik je in ruim 3 minuten het middenstation en in iets minder dan 7 minuten de top op 1937 meter.

Impressie bergstation Saanerslochbahn

Impressie van het nieuwe bergstation van de Saanerslochbahn (Foto: © Gstaad Saanenland Tourismus)

Cijfers & feiten van de nieuwe Saanerslochbahn

Bergstation: Saanerslochgrat Lengte: 2860 m
Aantal liftpalen: 16 Hoogteverschil: 675 m
Snelheid: 6 m/s. Tijd: 7 min.
Gondelcapaciteit: 10 personen Capaciteit: 2000 pers./uur
Aantal gondels: 46 Plaats:Gstaad

Eerst lift met glazen stationsdak

Wat deze lift zo uniek maakt is de D-Line technologie met glazen stationsdaken van de Zwitserse fabrikant Garaventa-Doppelmayr. Daarnaast combineren de gondels design, veiligheid en comfort en zijn ze zeer stil en onderhoudsarm. De nieuwste generatie liften heeft diverse componenten die speciaal zijn ontwikkeld om trillingen en geruis tegen te gaan. Het dalstation past goed bij de uitstraling van het dorp en krijgt een opvallend schuin dak met geïntegreerde zonnepanelen. Grote houten balken sieren het uiterlijk van het ruime en lichte interieur. Hetzelfde ontwerp is terug te vinden in de uitstraling van het midden- en bergstation. Met name de daken waar de lift het middenstation betreedt en verlaat, worden opgetrokken uit glas.

Meer informatie over Gstaad

Gstaad staat bekend als een mondaine vakantiebestemming, waar celebreties en koninklijke hoogheden graag naartoe op wintersport gaan. De laatste jaren heeft het dorp iets van z’n glans verloren, maar door de modernisering van de liften en faciliteiten hoopt men hier verandering in te brengen. Gstaad ligt in het Berner Oberland en beschikt over een heerlijk skigebied met ongeveer 200 kilometer aan pistes. Niet alle deelskigebieden zijn met elkaar verbonden, maar de skibus biedt altijd aankomst. De skigebieden beschikken over prachtige brede pistes, uitstekende pisterestaurants en adembenemende panorama’s.

Impressie dalstation Saanerslochbahn in Gstaad

Impressie van het nieuwe dalstation van de Saanerslochbahn (Foto: © Gstaad Saanenland Tourismus)

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.