24 december 2010 door Joris in 'Reisverslagen''

Twee testgezinnen ontdekten vorig jaar de charme van Noorwegen. Zij bonden de langlaufski’s onder en maakten kennis met de echte Noorse winter. In het vorige weblog kon je al het verslag lezen van Jeannette Pepers die naar Røros afreisde. In dit weblog het verslag van de familie Van der Stoep die de witte wereld van Peer Gynt, aan de westzijde van het Gudbrandsdal aan zich voorbij liet glijden.

Witte surprise

Na een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Oslo airport Gardermoen is het nog zo’n tweeënhalf uur reizen naar Vinstra. Met de trein reizen in Noorwegen is een heuse aanrader en een ervaring op zich. Terwijl de trein voort dendert, zie je het witte landschap aan je voorbij trekken. Om je ogen uit te kijken! Van begin tot eind, alles wit. Zelfs de enorme meren zijn helemaal dichtgevroren.

Ski in & Ski out

Bij het ochtendgloren de andere dag krijgt het begrip ‘Ski in & Ski out’ gestalte. Een eerste blik naar buiten spreekt tot de verbeelding: wat een mooi uitzicht, met een lekker zonnetje en niet onbelangrijk…echt winters. En alles is mogelijk zonder de auto te hoeven gebruiken. Het witte sprookjeslandschap is de ‘achtertuin’ van het hotel, waar allerlei activiteiten mogelijk zijn.

Langlaufen

Te starten met een cursus langlaufen. Het lijkt zo makkelijk, maar al snel blijkt dat dit niet voor mietjes is. Vanuit het hotel vertrekt en eindigt de ‘Lilla rundlope’, een heerlijke tocht van negen kilometer met variatie in vlakke stukken met mooie sporen en uitdagende heuvels. Na een dag ‘op de piste’ moe maar voldaan een paar baantjes trekken in het zwembad van het hotel, om vervolgens tijdens het diner nog even na te genieten. De reacties verschillen van “heerlijk gelanglauft, vooral naar beneden”, tot “ik had nooit gedacht dat het langlaufen mij zou lukken en wat een heerlijke rust buiten” en “leuk om eens wat nieuws te doen en op deze wijze veel van de natuur te kunnen zien”. Het bed lonkt…

Afwisseling

In de winter is sneeuwpret in Noorwegen met hoofdletters geschreven. Naast het langlaufen zijn ook allerlei andere activiteiten mogelijk. Van wandelen tot skiën (in de buurt van Peer Gynt kan dat in Gålå) of sleeën.

Anders dan anders

De reden van de familie Van der Stoep om mee te doen aan de prijs was de volgende: “nooit doen wij mee aan prijsvragen en dergelijke, maar dit was erg aantrekkelijk omdat wij vaak positieve en enthousiaste verhalen hadden gehoord van familie en vrienden. In de winter naar Oostenrijk is eigenlijk zo’n standaardkeuze, maar waarom eigenlijk niet naar Noorwegen?”

Aan het einde van de reis konden ze vooral verklaren waarom wél. Een paar oneliners va de familie Van der Stoep:

  • het eten in Noorwegen is top, uitgebreid en zeker niet alleen vis
  • het Noorse volk is misschien wat terughoudend, maar wel zeer vriendelijk, van receptie tot aan schoonmaaksters
  • iedereen spreekt goed Engels, waardoor communiceren geen enkel probleem is
  • het hotel waar wij verbleven was gezellig, goed verzorgd en schoon
  • Peer Gynt in Noorwegen is zeker een aanrader. Er zijn heel veel mogelijkheden voor jong en oud, ervaren of juist onervaren vakantiegangers. Daarbij is het ook nog eens sneeuwzeker.

Word jij de langlauf ambassadeur van 2010-2011? Ga naar www.visitnorway.nl/langlaufen voor meer informatie.

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen