23 december 2010 door Joris in 'Algemeen''

De wintercampagne van Barkadera tegen zwerfafval peuken op skipistes gaat van start. De campagne is gericht op milieubewuste, rokende wintersporters die roken in skiliften. Rokers laten elk jaar miljoenen peuken achter op de skipistes, (tien)duizenden onder elke skilift. De campagne wordt ondersteund door de stichting “Respect the Mountains”.

Niet biologisch afbreekbaar

Rokers beseffen onvoldoende dat hun peuken voor ergernis en overlast zorgen en dat ze schadelijk zijn voor het milieu. Peuken zijn vrijwel niet biologisch afbreekbaar. De natuur heeft 2 tot 12 jaar nodig om een sigarettenpeuk 'af te breken'. Eén sigarettenpeuk vervuilt ongeveer 8 liter water als deze in het water wordt gegooid. Daarnaast zien vogels en vissen de sigarettenpeuken voor voedsel aan. De moeite en kosten voor het opruimen van sigarettenpeuken is groot en er ontstaat een 'onfris' beeld door sigarettenpeuken op de grond.

Het Barkadera zak-asbakje

Het is onmogelijk al de op de skipistes achtergelaten peuken op te ruimen. Als de sneeuw gesmolten is komt de vervuiling via het bergwater bij ons in Nederland terecht. Barkadera biedt een goed en laagdrempelig alternatief aan rokers voor het op de skipiste achterlaten van peuken – het Barkadera zak-asbakje. Een simpele en doeltreffende oplossing voor het opbergen van peuken tot er een afval- of asbak in de buurt is.
Een Barkadera zak-asbakje is klein en veilig. Het is gemaakt van hittebestendig materiaal en 99,9% luchtdicht zodat er vrijwel geen luchtjes ontsnappen. Het is geschikt voor langdurig gebruik, discreet en draagt bij aan het terugdringen van sigarettenpeuken op straat of in de natuur. Een sigarettenpeuk kan brandend in het zak-asbakje worden gedaan. Deze dooft direct na het sluiten van het dekseltje.

Waar laat jij je peuk op de skipiste?

Respect the Mountains

Respect the Mountains is een non-profit organisatie die een bijdrage wil leveren aan structureel behoud van de natuur en de leefomgeving in de Alpen zodat toekomstige generaties ook kunnen genieten van de bergen. Dit doet zij door de individuele wintersporter bewust te maken van de kwetsbaarheid van de Alpen en van de simpele manieren om de negatieve impact van de winter-sporter zo klein mogelijk te houden. Daarnaast organiseert Respect the Mountains elk jaar de Envirotrek Clean Up Series. Dit is een evenement waarbij deelnemers in de ochtend een skihelling, bergpad of rivierbedding ontdoen van zwerfafval dat is blijven liggen na het winterseizoen.

Naast het verminderen van de peuken op de skipistes is het idee achter de campagne dat rokers het zak-asbakje leren waarderen tijdens de skivakantie en deze ook gebruiken als ze terug zijn in Nederland. Zo dragen zij ook bij aan een schoner Nederland.

Voor meer informatie over het Barkadera zak-asbakje, kijk hier >>

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.