Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: goede omstandigheden met de Kerstdagen

1638 - Alpenweer: goede omstandigheden met de Kerstdagen (1)

Eerst wisselend bewolkt met aan de westkant van de Alpen sneeuw boven de 1800m. Tegen het weekend wordt een hogedrukgebied belangrijker. Het wordt kouder en er zijn vooral op vrijdag en zaterdag nog goede sneeuwkansen boven de 300-600m. Op zondag overheersen opklaringen en de zon.

Overzicht positie van de verse sneeuwval woensdag tussen 10-16 uur.

Geleidelijk overal verse sneeuw, in het weekend droger en meer zon.

Een lagedrukgebied ligt nabij Portugal en trekt de komende dagen in oostelijke richting over de Alpen landen. We hebben vandaag, in het westelijk Alpengebied, eerst met veel bewolking te maken van een langgerekte bewolkingszone. Deze ligt over Frankrijk richting Duitsland en zorgt voor regen, of sneeuw boven de 1800-2000m. In de loop van de dag zal er steeds meer een zuidenwind gaan waaien. Hierdoor zal aan de zuidflank veel meer bewolking gaan ontstaan waaruit het licht zal gaan sneeuwen. Als op vrijdag vervolgens het lagedrukgebied verder oostwaarts trekt neemt overal de bewolking en sneeuwkansen weer toe boven de 600-1200m. In het weekend wordt een naderend hoge drukgebied belangrijk en zullen zonnige perioden steeds meer gaan overheersen. Wel zal in de dalen de kans op nevel en laaghangende bewolking toenemen.
Betrouwbaarheid:
90% van de berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer.

Bewolkt, maar nog steeds goede omstandigheden in Flumserberg (1500m).

Duitsland: Wisselend weer, vooral op vrijdag sneeuw.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt en droog. In het westen toenemend naar geheel bewolkt en lichte sneeuw, boven de 1600-2000m. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Morgen:
In de vroege ochtend kans op mistbanken, overdag licht tot half bewolkt en droog. De wind is zwak uit zuidelijke richting, geleidelijk draaiend naar noordoostelijk.
Vrijdag t/m Maandag:
Aanvankelijk geheel bewolkt en sneeuw boven de 800-1200m, later 300-600m. In het weekend geleidelijk opklaringen. Op zondag en maandag onbewolkt tot licht bewolkt weer maar met in de vroege ochtend in de dalen mistbanken of nevel.

Frankrijk: Aanhoudende sneeuwkansen, in het weekend droger.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, boven de 1800-2200m. De grootse sneeuwkans in het zuiden. In de middag ook in het noorden kans op een enkele sneeuwbui. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Morgen:
Met name op de hoger gelegen skigebieden zwaar bewolkt met mogelijk aan de oostflanken lichte sneeuw boven de 1800-2200m. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Aanvankelijk geheel bewolkt en sneeuw boven de 800-1200m, later tot in de dalen. In het weekend geleidelijk van het westen uit opklaringen. Op zondag en maandag onbewolkt tot licht bewolkt weer maar met in de dalen, in de vroege ochtend, mistbanken of nevel.

Italië: Overwegend veel bewolking en van tijd tot tijd sneeuw.


Vandaag:
Geheel bewolkt en lokaal lichte sneeuwval boven 1200-1600m. De wind is zwak en veranderlijk.
Morgen:
Geheel bewolkt en lokaal sneeuwval boven 1400-1800m. De wind is zwak en veranderlijk.
Vrijdag t/m Maandag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw boven de 1000-1500m. Op vrijdag lokaal veel sneeuw. Zaterdagmiddag vanuit het westen droog en steeds meer opklaringen.

Oostenrijk: Op de zuidflank de meeste sneeuw, later droog en meer zon.


Vandaag:
Aan de zuidflank zwaar tot geheel bewolkt en sneeuw boven de 1600m, aan de noordflank enkele opklaringen overwegend half tot zwaar bewolkt en droog. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting.
Morgen:
Aan de zuidflank zwaar tot geheel bewolkt en sneeuw boven de 1600m, aan de noordflank enkele opklaringen overwegend half tot zwaar bewolkt en droog. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting, in de loop van de dag draaiend naar oostelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Zwaar tot geheel bewolkt, in het weekend van het westen uit meer opklaringen en overgaand in licht bewolkt weer. Op vrijdag sneeuw vanaf 600-800m.

Zwitserland: Eerst sneeuw, in het weekend droger en meer zon.


Vandaag:
In het zuidwesten zwaar tot geheel bewolkt, en kans op sneeuw boven de 1500-1800m. In de middag tijdelijk droog. De wind is zuidelijk en matig.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en met name in de oostelijke helft sneeuw boven de 1600-1800m. De wind is zuidelijk en matig.
Vrijdag t/m Maandag:
Eerst overwegend veel bewolking en sneeuw boven de 1200-1500m, later 400-800m. Daarna droger en vanuit het westen steeds meer opklaringen. Op zondag en maandag veel zon, maar in de ochtend kunnen mist en nevel lang in de dalen aanwezig blijven.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.