Skip to navigation Skip to main content

Eerste 3S-lift van Scandinavië in Voss

Het Noorse Voss probeert al jaren wintersporters weg te lokken uit de Alpen. Voss is volop in ontwikkeling en de komst van een nieuwe 3S-lift is hier een goed voorbeeld van. Het wordt de eerste 3S-lift van Scandinavië en de kosten bedragen maar liefst 31 miljoen euro. De lift wordt aangelegd in het hart van het dorp en gaat rechtstreeks naar de top van de huisberg Hanguren. In de zomer van 2019 moet de bouw van de lift die de oude ‘Hangursbanen’ vervangt afgerond zijn. Met de komst van deze hypermoderne lift zet het levendige Voss de volgende stap in het worden van een volwassen wintersportbestemming.

Multifunctioneel dalstation

Het dalstation gaat niet alleen plaats bieden aan de skilift, maar ook aan het bus- en treinstation. Hierdoor ontstaat er een nieuw centraal knooppunt vlakbij het centrum waar wintersporters en toeristen snel over kunnen stappen tussen diverse vervoersmiddelen. Het dalstation wordt vormgegeven op een manier die past bij de huidige bebouwing in Voss en krijgt diverse verdiepingen. In januari 2018 is begonnen met de bouw van het dalstation en de opening van de lift staat gepland voor de zomer van 2019.

3S-lift met designgondels

De 3S-lift in Voss dient ter vervanging van de oude kabelbaan ‘Hangursbanen’, waarvan de cabines liefkozend ‘Dinglo’ en ‘Danglo’ werden genoemd. Tot de ingebruikname van de nieuwe lift zal er geen lift zijn richting de top van de Hangurstoppen (810 m). De nieuwe lift zal gaan bestaan uit 13 cabines en het bergstation komt direct naast de Express lift. Ook wordt hier een nieuw restaurant gerealiseerd dat plaats biedt aan 450 personen. De lift wordt gebouwd door de Italiaanse fabrikant Leitner die ook de 3S-liften op de Stubaier Gletscher en in Zermatt hebben gebouwd. De cabines van het model ‘Symphony’ zijn vormgegeven door de designstudio Pininfarina.

Keuze voor een 3S-lift lag voor de hand

Er is voor een 3S-lift gekozen aangezien dit de meest gebruiksvriendelijke, moderne en veilige gondel is van dit moment. Ook gezien het feit dat de lift vanuit het dalstation direct steil omhoog moet om over een woonwijk te gaan, lag deze keuze voor de hand. Dat de cabines van een 3S-lift in de stations een lagere snelheid hebben dan andere types maakte het mogelijk om het dalstation te situeren op de derde verdieping van het nieuwe gebouw. De 3S-lift in Voss zal het hele jaar in gebruik zijn aangezien de Hangurstoppen in de zomermaanden populair is bij wandelaars en paragliders.

Cijfers & feiten van de nieuwe 3S-lift in Voss

Bergstation: Hangurstoppen Lengte: 2020 m
Hoogte bergstation: 810 m Hoogteverschil: 742
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: n.n.b.
Cabinecapaciteit: 34 personen Capaciteit: 1544 pers./uur
Aantal cabines: 13 Plaats:Voss

Voss is volop in ontwikkeling

Het Noorse Voss ligt op minder dan twee uur rijden van Bergen en beschikt over meer dan 50 kilometer aan pistes. Door de rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol is het mogelijk om binnen vier uur Voss te bereiken. Hoewel de pistes van Voss slechts tot een hoogte van 1060 meter reiken, hoef je je over de sneeuwzekerheid geen enkele zorgen te maken. Het wintersportseizoen duurt van eind november tot begin mei en door de noordelijke ligging is Voss zeer sneeuwzeker. Een wintersport in Voss is een bijzondere ervaring en door de komst van steeds betere faciliteiten (accommodaties, liften, gastronomie) kan deze bestemming steeds beter de strijd aan met de traditionele Alpenlanden.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.