Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: het voorjaar dient zich definitief aan

Deze week wordt het licht wisselvallig in het Alpengebied. Enkele storingen trekken over de Alpen, wat vooral aan de zuidkant resulteert in sneeuwval boven 2000 meter. Later in de week komt de zachte voorjaarslucht naar het Alpengebied. Door föhnwinden kan het kwik langs de noordzijde oplopen tot wel ruim boven 20 graden. Ook in Noord-Italië wordt het warm door de aangevoerde lentelucht. Tot die tijd liggen de temperaturen een flink stuk lager, maar de vorstgrens stijgt gestaag wel naar 2500 meter.

Vooral Zuidalpen sneeuwval

Een zwak warmtefront trekt noord van de Alpen langs, waardoor we vooral vandaag vrij stilletjes in wat mildere lucht terecht komen. In de Franse, Zuid-Zwitserse en de Noord-Italiaanse Alpen levert dit wel bewolking en enige sneeuwval op, langs de noordzijde is het veelal droog met soms ook zon en aanmerkelijk hogere temperaturen. Dinsdag is een herhaling van zetten met de neerslag opnieuw in de Zuidalpen. Donderdag zorgt een passerend hogedrukgebied voor een tijdelijk noordelijke stroming en ook neerslag langs de noordrand van de Alpen. Vanaf vrijdag komt de zuidenwind terug en de lucht wordt flink zachter.

Warme voorjaarslucht

In het weekend positioneert een hogedrukgebied zicht boven Oost-Europa. Tegelijkertijd komt er een lagedrukgebied net ten zuidwesten van Ierland te liggen. Deze drukverdeling levert in de zomermaanden vaak zeer hoge temperaturen op. Ook komend weekend loopt het kwik flink hoger op dan normaal is voor deze tijd van het jaar. Vooral in de Noordalpen kan het door föhnwerking extra warm worden. Enkele berekeningen schieten zelfs tot iets over de 25 graden. Ook in Noord-Italië wordt het warm met maxima rond de grens van 20 graden. De vorstgrens vliegt daardoor omhoog en komt rond 2800 meter te liggen.

Prachtige wintersportdag in het Oostenrijkse Kühtai

Einde wintersportseizoen?

Als we naar de berekeningen kijken op de lange termijn, dan lijkt het erop dat er een voorkeur voor lagedrukgebieden is ten westen van het Alpengebied. Dit betekent een zuidelijke stroming, dus waarschijnlijk ook vaker de aanvoer van zachte tot zeer zachte lucht. We zitten inmiddels al in april en de steeds verder vorderende lente zal ook de sneeuw op lagere pistes geen goed doen. Deze week moet het skiën op veel plaatsen nog prima lukken, maar vanaf het weekend zullen de sneeuwcondities op veel pistes hard achteruit gaan. Op de hoger gelegen pistes kan de sneeuwpret wat langer door blijven gaan, maar het einde lijkt toch echt in zicht.

In de Zillertal Arena (Gerlos) zijn de liften nog gewoon geopend

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.