Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel kans op sneeuw

1624 - Alpenweer: veel kans op sneeuw (1)

De komende periode maakt het hogedrukgebied plaats voor een actief lage drukgebied. Dit laat een duidelijke verandering in het weerbeeld te zien. Daar waar we eerst opklaringen hadden, krijgt bewolking en sneeuwval de overhand.

Weerkaart van donderdagmiddag, waarbij goed de bewolkingszone te zien is.

Opklaringen, maar na donderdag aanhoudende sneeuwkansen.

De hoge drukinvloed die zich nu nog over de Alpen uitstrekt gaat in de loop van donderdag veranderen. Een complex lage drukgebied komt dan boven de Britse Eilanden te liggen met een afzonderlijke kern boven de Alpen. Nu komt er vooral aan de noordflank van het Alpengebied bewolking en lichte sneeuw voor, vanaf morgen is dit overal mogelijk. We zien allereerst van het noordwesten uit de bewolking toenemen. In de nacht naar vrijdag gaat het sneeuwen en gaat de sneeuwgrens voor een korte tijd naar 200-600m. De sneeuw kan eventueel voorafgegaan worden door regen, maar vrij snel krijgt de sneeuw de overhand. Deze zone met bewolking en sneeuw blijft tot vrijdagmiddag het weer beïnvloeden. Pas in de loop van vrijdagmiddag verlaat de bewolkingszone het zuidoostelijk Alpengebied maar dan trekken vanuit het westen enkele sneeuwbuien over. Op zaterdag krijgen we een herhaling te zien wanneer een volgende bewolkingszone vanuit het westen de Alpen bereikt. In het weekend stijgt de sneeuwgrens vervolgens weer tijdelijk naar 800-1400m, waarbij op maandag weer de volgende bewolkingszone voor sneeuw zal gaan zorgen.
Betrouwbaarheid:
80% van de berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer. Er kunnen lokale verschillen optreden in de hoeveelheid neerslag in de bewolkingszone.

Marmolada in de zon (Italië)

Duitsland: Veel bewolking en elke dag kans op sneeuw.


Vandaag:
Meest geheel bewolkt en perioden met lichte sneeuwval. De wind is zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richting.
Morgen:
Wisselend bewolkt en slechts af en toe wat lichte sneeuw. In de middag neemt van het noordwesten uit eerst de sluierbewolking toe. Maar in de loop van de avond en nacht wordt de bewolking dik genoeg om het te laten sneeuwen. Kortdurend zal de sneeuw voorafgegaan worden door regen. De wind is meest zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Bewolkingszone trekt in de ochtend naar het zuiden weg, maar dan komen er vanuit het westen sneeuwbuien voor. De dagen erna blijft het wisselend bewolkt en kan er elke dag wat sneeuw vallen.

Frankrijk: Eerst zon, later meer bewolking en sneeuw.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt en droog. De wind is matig uit noordelijke richting, aan de westflank komen windstoten voor tot circa 65km/u.
Morgen:
In de ochtend kans op nevel in de dalen, overdag van het westen uit toenemende bewolking gevolgd door sneeuw. Kortdurend voorafgegaan door regen. De eerste neerslag is pas aan het eind van middag te verwachten. De wind is zwak uit noordelijke richting later meer veranderlijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Van tijd tot tijd trekken bewolkingszones over de Franse Alpen en zorgen voor wisselend bewolkt weer met perioden met sneeuw. De sneeuwgrens ligt in de dalen, alleen op de momenten dat de neerslag overtrekt stijgt deze naar circa 300-600m

Italië: Eerst veel zon, vanaf donderdag meer bewolking en ook sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt, in het uiterste noordoosten op de hoger gelegen toppen tijdelijk zwaar bewolkt. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
In de vroege ochtend mistbanken, halverwege de ochtend verdwijnend of overgaand in licht bewolkt weer. In het uiterste noordoosten op de hoger gelegen toppen tijdelijk zwaar bewolkt. Tegen de avond neemt van het westen uit de bewolking toe en pas in de nacht naar vrijdag is de eerste sneeuw te verwachten. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Bewolkingszone met sneeuw verlaat in de middag de Italiaans Alpen. Hierna klaart het op maar blijven sneeuwbuien mogelijk. De dagen erna trekken van tijd tot tijd zones met sneeuwval en vooral veel bewolking over de skigebieden. Maar echt grote hoeveelheden zijn hieruit niet te verwachten.

Oostenrijk: Wisselend bewolkt en perioden met sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met lichte sneeuw, aan de zuidflank komen ook opklaringen voor. De wind is zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richting, later uit zuidwestelijke richting. Hiermee worden opklaringen steeds meer over Oostenrijk uitgespreid. De wind is de gehele dag vlagerig en kan een snelheid van 75km/u krijgen.
Morgen:
Licht bewolkt, in de dalen nevelig en kans op een enkele mistbank. Van het westen uit neemt de bewolking toe en gaat het in de avond sneeuwen. De sneeuw kan kortdurend voorafgegaan worden door regen. De sneeuwgrens stijgt dan tijdelijk naar 200-600m. De wind is eerst zwak en veranderlijk later matig uit zuidwestelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
De neerslagzone verlaat in de ochtend het zuidoosten van Oostenrijk waarna opklaringen mogelijk zijn. Wel trekken er van het westen uit buien vergezeld van sneeuw naar het oosten weg. De dagen erna blijft het een wisselend beeld doordat van tijd tot tijd neerslagzones over Oostenrijk trekken.

Zwitserland: Bewolkt en sneeuw, maar vooral op zaterdag meer zon.


Vandaag:
Vooral in de hoger gelegen gebieden zwaar tot geheel bewolkt en lichte sneeuwval. De wind is zwak en veranderlijk, met een noordwestelijk voorkeursrichting.
Morgen:
Vooral in de hoger gelegen gebieden zwaar tot geheel bewolkt en lichte sneeuwval. In de ochtend neemt van het westen uit de bewolking toe en gaat het in de middag overal sneeuwen. De sneeuw zal kortdurend voorafgegaan worden door regen. De wind is zwak uit zuidwestelijk richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Overwegend wisselend bewolkt en perioden met sneeuw of sneeuwbuien. Op zaterdag ligt Zwitserland tussen twee neerslagzones en zijn uitgebreide opklaringen en zon zeer goed mogelijk.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.