Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: na donderdag overal sneeuw

De verschillen tussen de noord- en zuidflank worden steeds kleiner. Vanaf donderdag wordt een actief lage drukgebied bepalend voor het weer in de Alpen. De bewolking neemt toe en het gaat uiteindelijk overal sneeuwen. In het weekend vooral aan de zuidflank meer bewolking en kans op sneeuw.

Opklaringen, maar na donderdag overal sneeuwkansen.

Vandaag en morgen zijn de Alpenlanden nog onder invloed van een hoge drukgebied ten westen van de Britse Eilanden. Hierdoor wordt met een west tot noordwestelijke stroming koude lucht tegen de noordflank van de Alpen gevoerd. Hierdoor ontstaat bewolking welke met name in het noordoostelijk gedeelte dik genoeg is om het licht te laten sneeuwen. Aan de west-en zuidflank overheersen de opklaringen en is het droog. Wel kan er in de vroege ochtend lokaal nevel voorkomen in de dalen. Op donderdag wordt een actief lage drukgebied belangrijk. De kern hiervan koerst richting de Britse Eilanden maar de bewolking en neerslag bereikt op vrijdag vrijwel alle skigebieden. Het wordt dan overal geheel bewolkt en er valt tijdelijk wat regen, beneden de 1800-2200m. De regen gaat zeer spoedig over in sneeuw en bereikt dan ook de dalen. En dan kunnen er weer enkele centimeters toegevoegd worden aan het al bestaande sneeuwdek.
Betrouwbaarheid:
80% van de berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer. Er kunnen lokale verschillen optreden in de hoeveelheid neerslag in de bewolkingszone.

De mooie zonsopkomst van gisterenochtend op de Zermatt-Gornergrat (3089m)

Duitsland: Overwegend bewolkt en af en toe sneeuw, na zaterdag meer zon.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en af en tot wat lichte, tegen de avond mogelijk wat matige sneeuwval. In het oosten is er een geringe kans dat er enkele mistbanken aanwezig zijn in de vroege ochtenduren. De wind is zwak tot matig, in het oosten westelijk, terwijl deze in de westelijke helft noordoostelijk zal zijn.
Morgen:
Geheel bewolkt en perioden met sneeuwval. De wind is meest zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richting.
Donderdag t/m Zondag:
Aanvankelijk zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, maar geleidelijk wordt het droog en komen er enkele opklaringen voor. Maar op donderdag avond nadert er een bewolkingszone waaruit het in eerste instantie gaat regenen. Maar vrij snel zal de sneeuwgrens weer dalen tot in het dal en sneeuwt het overal. Op zaterdag wordt het droger en klaart het vanuit het westen wat op. Doordat de wind daarna naar het zuidwesten krimpt zal de bewolking aan de zuidflank van de Alpen het meest hardnekkig zijn. Dit terwijl het aan de noordflank dan droger wordt met af en toe wat zon.

Frankrijk: Veel zon, maar in de nacht naar vrijdag sneeuw.


Vandaag:
Overwegend zonnig, in het uiterste noorden licht tot half bewolkt. De wind is matig uit noordelijke richting.
Morgen:
Overwegend zonnig, in het uiterste noorden licht tot half bewolkt. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Donderdag t/m Zondag:
Aanvankelijk drijven enkele wolkenvelden over, maar het blijft eerst droog. Later op donderdag neemt van het noordwesten uit de bewolking toe en gaat het regenen, spoedig overgaand in sneeuw. In het weekend wordt met een zuidwestelijke wind minder koude lucht aangevoerd en stijgt de sneeuwgrens naar 400-800m . Er kan dan op zondag wat lichte sneeuw gaan vallen.

Italië: Eerst veel zon, vanaf donderdag meer bewolking en ook sneeuw.


Vandaag:
Vrijwel onbewolkt, in de vroege ochtend lokaal in de dalen kans op laaghangende bewolking. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, in het uiterste noordoosten op de hoger gelegen toppen tijdelijk zwaar bewolkt. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Donderdag t/m Zondag:
Aanvankelijk licht bewolkt, maar van het westen uit snel toenemende middelbare en hogere bewolking gevolgd door sneeuw. De sneeuw wordt kortdurend voorafgegaan door regen. Op vrijdag trekt de bewolkingszone naar het oosten weg waarna de wind krimpt naar zuidelijke richting. Hierdoor zal er aan de zuidflank van de Alpen steeds meer bewolking gaan voorkomen, waaruit het af en toe licht zal kunnen sneeuwen.

Oostenrijk: Veel bewolking en met name op vrijdag weer sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met lichte sneeuw, net als op maandag zien we aan de zuidflank de bewolking breken en komen ook enkele opklaringen voor. In de noordwesten wind komen windstoten voor tot circa 60km/u.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met lichte sneeuw, aan de zuidflank komen ook opklaringen voor. De wind is zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richting.
Donderdag t/m Zondag:
Op donderdag zien we de bewolking van het noordwesten uit toenemen. De sneeuwgrens stijgt hierbij tijdelijk naar 2000-2400m en het gaat het kortdurend regenen. Vrij snel gaat deze regen weer over in sneeuw. Vervolgens trekken vanaf zaterdagochtend opklaringen Oostenrijk binnen en blijft het droog. Op zondag krimpt de wind naar het zuiden en zal de bewolking zich voornamelijk aan de zuidflank van de Alpen ophouden en kan er wat zeer lichte sneeuw vallen. In het noorden is het licht tot half bewolkt en droog.

Zwitserland: Met name op vrijdag sneeuw


Vandaag:
Licht tot half bewolkt, geleidelijk van het noorden uit overgaand in zwaar tot geheel bewolkt en af en toe wat lichte sneeuwval. De wind is zwak en veranderlijk, maar gaat in de middag vanuit het noordwesten waaien en neemt toe tot matig.
Morgen:
Vooral in de hoger gelegen gebieden zwaar tot geheel bewolkt en lichte sneeuwval. De wind is zwak en veranderlijk, met een noordwestelijk voorkeursrichting.
Donderdag t/m Zondag:
Licht tot half bewolkt (meest in de dalen en op de toppen) maar van het westen uit toenemende bewolking gevolgd door regen, beneden de 1800-2200m. Overgaand in sneeuw. Op vrijdag geleidelijk droger en opklaringen. Maar op zaterdagmiddag met een naar zuidwest gekrompen wind neemt door stau de bewolking in de hoger gelegen gebieden weer toe en valt er van tijd tot tijd wat sneeuw.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.