Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: het voorjaar dient zich aan

Het is vandaag koud in het Alpengebied met een duidelijke scheiding tussen de noordzijde en zuidzijde. In de Italiaanse Alpen zit je gebakken met volop zon, aan de noordzijde van de hoofdkam is het vaak grijs en kan er ook wat sneeuw vallen. De komende dagen valt er eveneens soms wat sneeuw, maar het belangrijkste is dat de aangevoerde lucht niet meer zo koud is. De vorstgrens komt overdag vaak rond 1500 meter en regionaal zelfs boven de 2000 meter te liggen. Het voorjaar wordt daarmee duidelijk merkbaar in de Alpen en de pistes zullen steeds meer kunstmatig op peil moeten worden gehouden.

Noordzijde veel bewolking

Met een noordoostelijke stroming wordt vandaag dus nog koude lucht over de Alpen gevoerd. Aan de alpennoordzijde zorgen wolkenvelden voor een somber weerbeeld, maar aan de zuidzijde is het zonnig in veel gebieden. In de Franse Alpen gooit een stevige wind wat roet in het eten. Het wolkendek levert op een aantal plaatsen ook nog lichte sneeuw op, vooral in Tirol en Vorarlberg. De hoeveelheden zijn beperkt, er valt hooguit een paar centimeter als het meezit. De vorstgrens ligt vanmiddag nog tussen 1100 en 1500 meter, boven 2500 meter is het continu tussen -5 en -10 graden.

In Zuid-Duitsland sneeuwt het momenteel, zoals op de Kolbensattel, op veel plaatsen nog.

Zon en wolken op donderdag

Vanaf donderdag gaat het weerbeeld duidelijk veranderen. Een sterk lagedrukgebied vanaf de oceaan doet de invloed van hogedruk vanuit het oosten verder afnemen en vochtige, minder koude lucht vanuit het westnoordwesten stroomt naar de Alpen. Het gevolg is verder toenemende bewolking in Zwitserland en het westen van Oostenrijk, tamelijk zuidelijk in de Franse Alpen knapt het weer juist iets op. Aan de Italiaanse zijde blijft het vrij aardig weer, al zal hoge bewolking ook daar de zon wel wat gaan afschermen. Tegen de avond gaat het licht sneeuwen aan de noordwestkant van de Alpen, maar echt over de hoofdkam komt de neerslag niet.

Flink zachter, vorstgrens boven 2000 meter

Vrijdag draait de stroming van noordwest naar zuidwest en wordt de aangevoerde lucht nog veel zachter. De vorstgrens stijgt overdag naar 1400 tot 1800 meter, dus voor goede condities moet je echt de hogere pistes hebben. De dag begint waarschijnlijk met wolkenvelden die overtrekken, met mogelijk wat lichte sneeuw, maar later op de dag breekt de zon alweer door. Dat gebeurt het eerst in de Franse Alpen, in Oostenrijk kan het duren tot in de loop van de middag. Zaterdag is het rustig weer, met geregeld zon en stapelwolken. De zachte lucht heeft zich genesteld in het Alpengebied, de vorstgrens komt tussen 2000 en 2300 meter te liggen. Het voorjaar is dan duidelijk in aantocht.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.