Skip to navigation Skip to main content

Hoe word ik ski- of snowboardleraar?

Je houdt van skiën en je ziet het eigenlijk ook wel zitten om een heel seizoen in de sneeuw te zitten? Afwisseling van kleine kinderen, tot angstige volwassenen, stoere pubers en zelfs senioren. Een schitterend stralend zonnetje of barre sneeuwstormen, plus 5 en papsneeuw, maar ook – 15 en een perfecte piste! Beginners en gevorderden! Skileraar zijn betekent dealen met vele omstandigheden!

Skileraar worden

Er zijn meerdere instanties waar je je diploma´s kunt halen. Je begint met een kindercoach of zoals de meeste dit doen met het halen van je Anwärter. Er zijn in Nederland ook instanties waar goede opleidingen gegeven worden, maar wil je in Oostenrijk werken of misschien zelfs nog internationaler dan zijn de opleidingen van het Tiroler Skilehrer Verband (TSLV) degene met het meeste aanzien. Opleidingen van de TSLV worden zo goed als wereldwijd erkend.

Mijn ervaringen

Ik heb mijn ervaring opgedaan in de skischool Fiss-Ladis en dan heb je de mogelijkheid om precies voor het seizoen je Anwärter te halen via de TSLV in Serfaus (Ski- en Snowboard) of St. Anton (Ski). Die opleidingen zijn erg leuk en leerzaam. Bij je Anwärter leer je hoe je iemand het skien aan gaat leren. De aandacht ligt dus niet bij je eigen skikunsten, maar hoe jij op iemand het skiën over kunt brengen. Je leert eigenlijk zelf weer stap voor stap skiën en dat brengt veel lol. Overdag ben je op de piste en ´s middags en ´s avonds wordt er theorieles gegeven in een grote zaal. Je krijgt EHBO, materiaalkunde, je leert over technieken, maar ook over het weer, toerisme, en bijvoorbeeld de opbouw van pisten! De opleiding duurt 10 tot 14 dagen en aan het eind heb je verschillende examens: een schriftelijk examen over de theorie, je moet een aantal technieken voor skiën en als laatste krijg je de opdracht aan een groep een bepaalde techniek uit te leggen met oefeningen erbij. Hierbij testen ze of je voor een groep kunt spreken en of je de technieken begrepen hebt!

Gezellige sfeer

Gedurende de opleiding heb je een eigen groep met trainer, die uiteindelijk ook tot de examinatoren behoort. Het is een hele gezellige sfeer en je leert veel mensen kennen, die zich uiteindelijk over Tirol verspreiden om daar een seizoen te gaan draaien! De avond voor de examens beginnen is er een groot afsluitingsfeest, waar je absoluut bij moet zijn! Na het halen van alle examens kun je in een skischool beginnen. Je gaat dan wat je geleerd hebt in de praktijk brengen en zelf ondervinden of iemand snel leert of meer angstig is en welke technieken je daarbij toepast!

Jouw verantwoordelijkheid

Een seizoen in de skischool is erg leuk en bovendien leer je ontzettend veel! Je bent per slot verantwoordelijk voor een groep kinderen of volwassenen, jouw groep moet plezier hebben, maar ook iets leren. Soms is de sneeuw heel slecht en moet je een oplossing vinden. Soms is het erg koud, hebben mensen verkeerd materiaal mee en jij bent in hun ogen de expert. Zij verwachten van jou, dat je ze helpt en tips mee geeft! Als skileraar moet je van vele markten thuis zijn!

Veel plezier en een goed seizoen gewenst!

Suzanne Goossen
Natürlich. Hotel mit Charakter in Fiss
www.hotel-fiss-serfaus-ladis.at

Winter Female Author 3

Over Suzanne

Wintersport is de grote hobby van Suzanne. Ze gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Haar enthousiasme probeert ze op het weblog van Snowplaza over te brengen.