Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: het lenteweer laat op zich wachten

Cervino Ski Paradise

De komende periode is het licht wisselvallig weer in het Alpengebied. Door hogedrukgebieden boven het noorden en uiterste westen van Europa, zwakken storingen vanaf de Atlantische Oceaan flink af. Zo nu en dan bereiken wolkenvelden het Alpengebied, maar blijft het vaak op een groot aantal plaatsen droog. Ook de koude lucht die op veel plaatsen in Europa aanwezig is, laat zich niet heel gemakkelijk verdrijven. De lente is deze week in elk geval nog niet in zicht. Ook op de lange termijn zijn er nog geen grote aanwijzingen voor significant warmer weer.

Tot en met donderdag veelal droog

Een hogedrukgebied bevindt zich momenteel boven Schotland en trekt de komende dagen langzaam naar de Keltische Zee, om vervolgens weer de oude vertrouwde plaats boven de Azoren te bereiken. Hierdoor krijgen oceaanstoringen nauwelijks de kans om Europa te bereiken. Hierdoor is het tot en met donderdag grotendeels droog en valt eventuele neerslag uit plaatselijke sneeuwgebiedjes die bestaan uit restanten van eerdere storingen boven Europa. Na donderdag neemt de kans op neerslag vanuit het westen toe, maar door hogedruk in de nabijheid, blijven de neerslagsommen laag.

Kolbensattel

Tot het weekend koude lucht

Ook de koude lucht laat zich niet gemakkelijk verdrijven. De meest koude lucht bereikt het Alpengebied dinsdagavond en verlaat het Alpengebied medio woensdagavond. Deze lucht, van origine continentaal arctisch, is zeer droog, waardoor er vrijwel geen neerslag is en regelmatig zonnige perioden. Vanaf donderdag kunnen zwakke fronten met daarachter minder koude lucht het Alpengebied bereiken, maar echte milde voorjaarslucht zit er voorlopig nog niet aan te komen. Zelfs tot ver in de lange termijn zijn aanwijzingen voor volop lenteweer ver te zoeken.

Comune di La Magdaleine

5 tot 10 graden te koud

Dat het op veel plaatsen in Europa te koud is, is inmiddels duidelijk. Dit geldt zonder meer ook voor het Alpengebied. Deze week is het op veel plaatsen 5 tot 10 graden te koud. Vooral overdag liggen de temperaturen ver beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar. Pas in het weekend kruipen de temperaturen weer langzaam naar waarden die beter bij deze tijd van het jaar passen. Bij een zuidelijke stroming kan het door een föhnwind in het noordelijk Alpengebied een paar graden te warm worden.

Lech am Arlberg

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.