22 maart 2018 door Joanne in 'Algemeen'' | 0 Reactie(s)

Uitrusten tijdens het sneeuwschoenwandelen

Een wintersportvakantie is natuurlijk reuzegezellig. Met een groep vrienden of familie lekker samen een weekje de bergen in om af te dalen op de ski’s of het snowboard. Liftjes in en pistes af! Koffie in berghutten en natuurlijk après-ski. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat jouw vrienden allemaal wel willen, maar jij eigenlijk niet. Of in ieder geval niet de hele week. Zoek je nog iets avontuurlijks voor die dag dat jij even niet wilt skiën? Of zou je eigenlijk wel eens ver de bergen in willen, weg van alle skidrukte? Denk dan eens aan sneeuwschoenwandelen!

Waarom sneeuwschoenwandelen?

Eerlijk is eerlijk, voor dit seizoen heb ik zelf nog nooit op sneeuwschoenen gestaan. Ik dacht, ik ga liever skiën. Ik ben dol op de bergen en sta het liefst vaak op de ski’s, dus waarom zou ik gaan sneeuwschoenwandelen? Sneeuwschoenwandelen lijkt nog het meest op een toer(ski)tocht. Je gaat ver weg van de liften en de drukte en zoekt je eigen berg op. Een tocht door het bos of over verlaten hellingen. Je waant je alleen op de wereld midden tussen de bergen. Niets anders dan sneeuw en jouw eigen groep. Zo heb je de bergen nog niet eerder ervaren!

Sneeuwschoenwandelen ongerepte wereld

Makkelijke techniek

Kan dat dan zomaar? Ja, dat kan: het is een super makkelijke techniek. Je loopt er zo op weg. Je moet een beetje wijdbeens lopen en dat is het. Het is gewoon wandelen. Dus vlak gaat prima en omhoog is best zwaar, net als gewoon wandelen. Maar naar beneden is genieten. Heb je poedersneeuw, dan kan je een soort skiën. Met grote passen glijd je naar beneden. Ben je niet zo’n goede skiër, dan is off-piste skiën niet aan de orde en kan je dus niet zonder alle liften. Maar op sneeuwschoenen loop je wel het ongerepte landschap in.

Geleide groep dus gezellig

De techniek is makkelijk, maar de sneeuwhellingen blijven onbekend. Je gaat natuurlijk van de gebaande paden en dat kan je niet zomaar zelf doen. Wil je gaan sneeuwschoenwandelen, boek dan een tocht met een gids. Dat kan vaak bij de plaatselijke skischool. Dan weet je dat je veilig op pad gaat. Een gids laat je de mooiste plekken zien en weet hoe je een mooie tocht kunt maken.

Groep sneeuwschoenwandelen met gids

Leuk voor een dagje, leuk voor een week

Je kan vaak een middagje of dagje boeken om een sneeuwschoenwandeling te maken. Word je helemaal gegrepen door het virus, dan kan je ook een week op pad. Er zijn meerdere organisaties die dat vanuit Nederland aanbieden. Stel je voor, op je sneeuwschoenen van hut naar hut. Elke dag een nieuw avontuur. Buiten het personeel in deze hutten kom je misschien de hele week niemand tegen, behalve wilde dieren!

Waar kan dat?

Er zijn dan ook ontzettend veel leuke gebieden om te sneeuwwandelen. Ten eerste natuurlijk de gebieden waar je ook heen gaat om te skiën, zoals bijvoorbeeld Salzburgerland of het Ötztal in Oostenrijk, Dolomieten in Italië, Ecrins in Frankrijk en het Zwarte Woud in Duitsland. Maar denk ook aan allerlei gebieden in Scandinavië, zoals Jotunheimen (Noorwegen) of rond de Kebnekaise (Zweden). Op sneeuwschoenen zoek je minder steile hellingen op dan bij het skiën, daardoor kan je bijvoorbeeld ook mooie tochten maken in de Vogezen, de Harz en de Vercors. Sommige organisaties proberen ook meer exotische locaties aan te bieden, bijvoorbeeld Bosnië-Herzegovina of de Lofoten in Noorwegen. Het groeit enorm, dus ook de locaties breiden nog uit.

Wat vind jij van sneeuwschoenwandelen? Laat een reactie achter!

Bovenop de bergtop met sneeuwschoenwandelen

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen