Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: ijzige winterkou keert terug

16157 - Alpenweer: ijzige winterkou keert terug (1)

Het weerbeeld gaat drastisch veranderen. De lenteachtige temperaturen van nu maken komend weekend plaats voor winterse kou. Dat komt doordat de wind naar het oosten draait, aantrekt en polaire lucht over de Alpen gaat aanvoeren. Donderdag komt de wind nog uit het zuiden. De noordkant van het Alpenmasssief profiteert van het föhneffect, al naar gelang de hoeveelheid zon ligt de maximumtemperatuur lokaal rond 16 graden. In veel Franse, Italiaanse en Zwitserse skigebieden verloopt de donderdag veelal bewolkt en valt er soms neerslag. De sneeuwgrens ligt op donderdag en vrijdag tussen de 1200 en 1600 meter. Er kan 2 tot 10 centimeter verse sneeuw vallen.

Eerst nog lenteachtig

In Oostenrijk en aan de noordkant van de Alpen blijft het donderdag eerst droog en schijnt de zon nu en dan tussen de wolkenvelden door. Later betrekt het ook in Vorarlberg en Tirol met tegen de avond soms neerslag. Vrijdag is het rustig met vooral in Oostenrijk de meeste neerslag. De neerslaghoeveelheden zijn echter beperkt, een dun laagje sneeuw van 2 tot 4 cm is mogelijk. In de meeste dalen valt er regen. Op andere plaatsen in de Alpen staat er amper wind en zien we een mix van mist, lage bewolking in de ochtend, vooral 's middags schijnt de zon geregeld. Lokaal is een enkele bui mogelijk.

Vandaag is het op de meeste plekken een prachtige dag, zoals hier in Warth-Schrocken

Winter wint terrein

Op zaterdag komt de wind uit het oosten en trekt aan de noordkant van de Alpen flink aan. Sommige hogergelegen liften hebben moeite met de stevige wind en kunnen hierdoor gesloten blijven. Verder is het wisselend bewolkt en valt er van tijd tot tijd neerslag. Op veel plaatsen valt er eerst nog regen tot 1200 meter. In de loop van de zaterdag daalt de vorstgrens vanuit het noordoosten tot in de meeste dalen, het eerste in de Oostenrijkse skigebieden. Zondag heeft de polaire lucht de hele Alpen veroverd. Het is ijzig koud met op 1500 meter in sommige skigebieden -16 graden. Door de stevige oostenwind voelt het snijdend koud aan.

Val Gardena

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.