12 maart 2018 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Alpenweer: webcambeeld met veel verse sneeuw

Eind februari en begin maart was het in het Alpengebied bijzonder koud voor de tijd van het jaar. Op enkele plaatsen werden minima van rond de -30 graden gemeten. Na vorig weekend liep de temperatuur in het Alpengebied weer op. Soms was het zelfs lenteachtig weer met hoge temperaturen. Ook deze week is het nog vrij mild, maar komend weekend komt koude lucht uit Rusland en Siberië opnieuw richting Centraal- en West-Europa. Het wordt dus wederom koud, maar zo spectaculair als enkele weken geleden, wordt het niet.

Opnieuw Russische kou

Een groot lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan neemt geleidelijk in kracht af. Hierdoor kan een uitloper van een hogedrukgebied vanaf de Noordpool naar Midden-Zweden kruipen en daar in kracht toenemen. Vrijdag of zaterdag ligt er dan een volwaardig hogedrukgebied boven Scandinavië en bevindt lagedruk zich boven de Middellandse Zee. Tussen deze twee druksystemen in komt zeer koude lucht vanuit Rusland richting het Alpengebied gestroomd. De meeste kou blijft aanvankelijk ten noorden van de Alpen. Maar zondag of maandag krijgt vooral het (noord)westelijk Alpengebied wel een veeg van de zeer koude lucht mee.

Webcambeeld Hochsölden

Hochsölden

Wisselvalligheid blijft

De komende dagen blijft het wisselvallig weer. Storingen liggen in de buurt, maar worden tijdelijk minder actief. Dinsdag is het grotendeels bewolkt en nu en dan valt er beneden de 1300 meter lichte regen of motregen. Boven die grens kan er enige tijd lichte sneeuw vallen. Woensdag en donderdag is het tijdelijk beter weer. De zon laat zich vaker zien en er zijn lage droge perioden. Donderdag later op de dag bereikt een storing wel het uiterste westen van het Alpengebied. Daar valt dan enige tijd sneeuw. Vrijdag valt op de meeste plaatsen sneeuw, hetzelfde geldt voor zaterdag. Zondag en maandag worden de storingen waarschijnlijk weer minder actief.

Webcambeeld Ischgl

Ischgl

Föhnwind op donderdag

Gisteren en eergisteren zorgde een föhnwind in de Nordalpen voor maxima van lokaal tegen de 20 graden. Donderdag kan dat ook zomaar weer gebeuren. Een lagedrukgebied boven Frankrijk zorgt voor een zuidelijke stroming over het Alpengebied. In de Zuidalpen is het licht wisselvallig met bewolking en soms ook sneeuw. In de Noord Alpen kan het weer boterzacht worden met misschien wel de eerste 20 graden van dit jaar. Met name in de Noord-Zwitserse Alpen en in het uiterste noordwesten van Tirol zijn de lenteachtige temperaturen tussen 15 en 20 graden mogelijk.

Webcambeeld Nassfeld - Hermagor

Nassfeld - Hermagor

Handige weerlinks:

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen