Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer veel bewolking en lokaal aanhoudend sneeuwkansen

Vandaag ligt een zone met veel bewolking en sneeuw over het Alpengebied. Deze trekt morgen in zuidelijk richting waarmee opklaringen vanuit het noorden binnentrekken. De dagen erna sterke tegenstellingen tussen de noordflank en de zuidflank. De sneeuwgrens daalt tot in de dalen.

Hoogte sneeuwgrens (zwarte lijn) en sneeuwval (wit), 10-12-‘10.

Eerst nog overal kans op sneeuw, later aan de zuidflank meer opklaringen en droger.

Vandaag hebben we in de Alpen te maken met een langgerekte zone waarin veel bewolking met regen, en sneeuw boven de 1800-2200m voorkomt. Het lage drukgebied dat bij deze bewolkingszone hoort ligt nu nog boven de Golf van Biskaje maar ligt morgenochtend al over het noordoosten van Polen. Dan wordt in het Alpengebied wel steeds meer de invloed van een hogedrukgebied merkbaar dat west van de Britse Eilanden ligt. We merken dit allereerst doordat de noordwesten wind er voor zal zorgen dat de bewolkingszone naar het zuiden beweegt. Vervolgens bereiken opklaringen de noordflank van de Alpen en wind gaat uit het noord tot noordwesten waaien. Bovendien zien we dat achter de bewolkingszone de sneeuwgrens daalt tot in de dalen. De dagen erna verlopen wisselvallig en zijn de verschillen in de Alpenlanden groot. Aan de noordflank meer bewolking en van tijd tot tijd sneeuw, aan west en zuidflank minder bewolking een meest droog.
Betrouwbaarheid:
Positie en verplaatsing van druksystemen wordt in circa 95% van berekeningen onderschreven.

Livigno, Lombardia (1816m)

Duitsland: Meest wisselend bewolkt en aanhoudend sneeuwkansen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en af en toe wat lichte regen, of sneeuw boven de 1800-2200m. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidwestelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met regen overgaand in sneeuw vanaf 300-600m. De wind is eerst zwak uit zuidelijke richting, na passage bewolkingszone komt de wind uit het noordwesten en komen er windvlagen voor tot 65 km/u.
Vrijdag t/m Maandag:
Er blijft overwegend veel bewolking aanwezig, maar een enkele opklaring is ook goed mogelijk. Met de noordwesten wind wordt veel bewolking en vooral weer sneeuwbuien richting de Alpen gevoerd. De sneeuwgrens daalt tot in de dalen.

Frankrijk: Eerst nog sneeuw, vanaf vrijdag veel zon.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en met name in de ochtend van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1800-2200m. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en tot in de avond kans op sneeuw boven de 1200-1600m. Sneeuwgrens in de loop van de middag dalend naar 400-800m. De wind is eerst zwak en veranderlijk in de middag matig uit het noorden tot noordwesten.
Vrijdag t/m Maandag:
Op uitgebreide schaal komen opklaringen voor. Wel zal er in de vroege ochtend in de dalen nevel en laaghangende bewolking mogelijk zijn.

Italië: Meest zwaar bewolkt, op donderdag de grootste sneeuwkansen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt met wat lichte sneeuw boven de 1800m. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt met sneeuw boven de 1800-2200m, achter de bewolkingszone zijn in de middag de eerste opklaringen te verwachten. De wind is eerst zwak en veranderlijk, maar wordt in de loop van de ochtend zwak tot matig uit het noorden tot noordwesten.
Vrijdag t/m Maandag:
Op uitgebreide schaal komen opklaringen voor. Wel zal er in de vroege ochtend in de dalen nevel en laaghangende bewolking mogelijk zijn. Op de hoogste toppen kan door stau bewolking ontstaan maar het blijft droog.

Oostenrijk: De bewolking overheerst, maar sneeuwkansen blijven zeker aanwezig.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en af en toe wat lichte regen, of sneeuw boven de 1800-2200m. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidwestelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met regen overgaand in sneeuw vanaf 300-600m. De wind is eerst zwak uit zuidelijke richting, na passage bewolkingszone komt de wind uit het noordwesten en komen er windvlagen voor tot 70 km/u.
Vrijdag t/m Maandag:
Er blijft overwegend veel bewolking aanwezig, maar enkele lokale opklaring zijn ook goed mogelijk. Met de noordwesten wind wordt veel bewolking en vooral in het weekend weer sneeuwbuien aangevoerd. De sneeuwgrens daalt tot in de dalen.

Zwitserland: Eerst nog sneeuw, later opklaringen


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en af en toe wat lichte regen, of sneeuw boven de 1800-2200m. De wind is matig uit zuidelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met regen overgaand in sneeuw vanaf 300-600m, in de middag wordt het droger, breekt de bewolking en komen vanuit het noordwesten de eerste opklaringen binnen. De wind is eerst zwak uit zuidelijk richting, na passage bewolkingszone komt de wind uit het noorden en trekt aan tot matig, waarbij windstoten kunnen voorkomen tot 80 km/u.
Vrijdag t/m Maandag:
Het wordt wisselend bewolkt, en er valt met name op vrijdag nog wat lichte sneeuw. De dagen erna zijn droger en zijn kennen meer opklaringen.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.