11 maart 2018 door Miranda in 'Stellingen''

Stelling: als het sneeuwt blijf ik echt niet binnen zitten

"Moet je niet skiën vandaag?", vraag ik aan een vriendin die me appt vanuit Oostenrijk. "Nee, het is rotweer vandaag, we gaan lekker spelletjes doen" antwoord ze. Als ik even doorvraag blijkt het 'rotweer' sneeuw te zijn. Het sneeuwt?! So what, dat is toch geweldig! Ik houd van twee soorten weer tijdens de wintersport: zon of sneeuw en het liefst niets daar tussenin. Ik begrijp dan ook echt niet dat mensen een wintersportdag laten schieten, omdat het sneeuwt. Bochten draaien in de verse sneeuw, bomen die steeds witter worden, tussendoor opwarmen bij de haard in de berghut. Dat is toch prachtig?

Verse sneeuw op de piste

Als ik heel eerlijk ben, zijn dagen met een dik pak verse sneeuw vaak de mooiste van het seizoen. Net als de dag na een vers pak sneeuw, als de zon weer gaat schijnen. Dit seizoen, in januari, hadden we een paar van dit soort enorm sneeuwrijke dagen. Dat je de eerste afdaling maakt en er ligt een heerlijk dik pak ongeprepareerde sneeuw op de piste: fantastisch. Meestal wordt het daarna wel een uitdaging op pistes vol hopen verse sneeuw, maar ook daar zie ik de lol wel van in. Goed door de knieën en gáán. Je skiet misschien maar de helft van het aantal kilometers dan normaal, maar dat geeft niks. Je benen geven aan het einde van de dag wel aan dat je ruim voldoende gedaan hebt. Het is namelijk wel een stuk vermoeiender.

Veel verse sneeuw op de piste in Seefeld

Off-piste? Nee hoor, gewoon op de piste in de verse sneeuw!

Lekker rustig

Het is op sneeuwdagen vaak opvallend rustig op de pistes. Veel mensen blijven binnen zitten in hun accommodatie of zoeken vroeg een berghut op. Hierdoor heb je, als je dus wel gaat skiën, vaak lekker de ruimte op de piste en hoef je niet lang te wachten bij de skilift. Wel pas ik vaak m'n route een beetje aan. Ik ski wat lager, tussen de bomen indien mogelijk, zodat het zicht nog redelijk goed is. Verder ski ik minder snel dan wanneer het zicht optimaal is, maar ik heb minstens net zoveel plezier.

Weer voor bikkels

Maar er zijn natuurlijk ook dagen waarop het niet alleen sneeuwt, maar ook mistig is en/of het erg hard waait. Ook dan laat ik me er eigenlijk niet van weerhouden om de piste op te gaan. Ik kleed me goed aan, zet een skibril met lichte lens op m'n hoofd en ga naar buiten. Ik roep dan altijd enthousiast dat alleen bikkels met deze omstandigheden gaan skiën. De sfeer lijkt op die dagen ook iets anders. Er heerst soms zo'n soort van saamhorigheidsgevoel, bijvoorbeeld in de skilift: oké, de omstandigheden zijn niet ideaal, maar we staan er wel hè!

Op de piste in Kappl in de verse sneeuw

Eén van mijn mooiste dagen van dit seizoen met heel veel verse sneeuw: zondag 21 januari 2018 in Kappl

Goed voor je techniek

Een andere belangrijke reden om juist wel te gaan skiën op dagen met 'minder weer', is dat het ontzettend goed is voor je skitechniek. In de verse sneeuw en met buckels is het anders skiën of snowboarden dan wanneer alles netjes glad geprepareerd is. Je basishouding moet goed zijn, anders raak je snel uit balans en je moet vertrouwen op je bewegingen wanneer het zicht slecht is. Foutjes worden nu eenmaal sneller afgestraft in de verse sneeuw. Wanneer je je concentreert op je skitechniek en flexibel bent, kun je enorm veel bijleren op zo'n dag. Zeg dus zeker je skiles niet af wanneer het sneeuwt.

Ga jij de piste op als het sneeuwt?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.