Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: verse sneeuw voordat de vrieskou losbarst

Vandaag is het vrij rustig in de Alpen, donderdag en vrijdag krijgen de Zuidalpen te maken met sneeuwval onder invloed van een lagedrukgebied boven Noord-Italië. Vervolgens komt er een ijzige noordoostelijke stroming op gang, dankzij een krachtig hogedrukgebied in Noord-Europa. Volgende week is het voorjaarsvakantie en voor veel mensen is het tijd om op wintersport te gaan. Vakantiegangers in de Alpenlanden moeten rekening houden met zeer lage temperaturen op de pistes. Door een stevige wind kan het ook zijn dat sommige afdalingen gesloten blijven.

Grijs en stevige wind in Oostenrijk

Het weer is vandaag nog redelijk tot goed voor de wintersport in de Franse Alpen of in Zwitserland. Ook de Italiaanse Alpen hebben goede papieren. In deze delen van de Alpen schijnt de zon vrij geregeld tot volop en de sneeuwcondities zijn prima. Het is daarbij koud, maar nog wel te doen. In Oostenrijk moet je daarentegen rekening houden met een stevige wind en grijze condities, vooral op de hoofdkam en aan de noordflank. Er vallen ook een paar lichte sneeuwbuitjes. De temperatuur is daarbij laag, op 2000 meter blijft het matig of zelfs streng vriezen, tot -10 graden.

Donderdag en vrijdag tot 40 cm sneeuw

Een lagedrukgebied nestelt zich donderdag en vrijdag boven Noord-Italië en zorgt in de Zuidalpen en westelijke Alpen weer voor de nodige sneeuwval. Het gaat gelukkig niet om hoeveelheden die hele dorpen afsluiten, maar in de westelijke Alpen aan de Italiaanse zijde kan toch 20 tot 40 cm vallen in een kleine twee dagen tijd. Dat is genoeg om de pistes weer te voorzien van een flinke verse laag poeder. Aan de noordzijde van de hoofdkam gaan de condities juist verbeteren. De zon kan daar weer schijnen en de wind wordt ook rustiger. Het blijft daarbij wel koud.

Op de gletsjer van Sölden schijnt momenteel nog altijd de zon

IJskoude stroming op komst

Vanaf zaterdag gaat een hogedrukgebied in Noord-Europa ook het weerbeeld in de Alpen bepalen. Er komt een oostelijke stroming op gang, waarmee zeer droge en ijskoude lucht vanuit Rusland naar Midden-Europa stroomt. Een voordeel van de invloed van hogedruk is de zonkansen, die duidelijk toenemen. In sommige dalen kan 's ochtends wel 'Hochnebel' voorkomen. Hoe koud het precies gaat worden is nog moeilijk te zeggen, maar wie naar de wintersport gaat, moet zeker extra warme winterkleding meenemen. Het zou overdag(!) zo maar eens -15 tot -20 graden kunnen zijn op 2000 meter.

Jungfraujoch

Val Gardena

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.