26 februari 2018 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Bergstation lift Roc des 3 Marches Les Menuires op een mooie dag

Les Menuires ligt centraal in het enorme skigebied van Les Trois Vallées dat ruim 600 km aan pistes telt. Het is een perfect uitgangspunt voor het maken van prachtige skitochten. Feit is dat je in een week vakantie natuurlijk nooit al die 600 pistekilometers kunt afleggen en dat dit ook in 2 weken nog niet lukt. Een kwestie van keuzes maken dus! In dit artikel geef ik je 6 tips voor mooie skitochten die je vanuit Les Menuires kunt maken. Eentje voor elke dag van je wintersport.

#1. Pointe de la Masse - Les Menuires

Een gedeelte van het skigebied dat veel mensen letterlijk links (of rechts ;-)) laten liggen is Pointe de la Masse. Deze berg ligt aan de andere kant van Les Menuires en biedt een fantastisch uitzicht en heerlijke pistes. Via de gondelliften Masse I en Masse 2 kom je op de bergtop van 2804 meter hoog. Het uitzicht vanaf hier is waanzinnig mooi. Aan de ene kant ligt Les Menuires en zie je de bergen en skiliften van Les Trois Vallées en aan de andere heb je uitzicht op een ongerepte bergwereld. Vanaf hier is de rode piste Fred Covili een echte aanrader en vervolgens Vallons. Dit is niet een lange skitocht, maar wel eentje perfect voor de eerste skidag.

Uitzicht vanaf Pointe de la Masse in Les Menuires

Uitzicht vanaf Pointe de la Masse in Les Menuires

#2. Cime de Caron - Val Thorens

De tocht naar Val Thorens is er eentje die je gerust een paar keer in een week wintersport kunt maken. Via de Col de la Chambre (2850 meter) daal je vrij snel af richting Val Thorens. Hier kun je een kopje koffie drinken en vervolgens door richting Cime de Caron op 3200 meter. Dit is een perfecte plek voor een lunch met een prachtig bergpanorama. Vervolgens kies je de rode of zwarte afdaling naar Val Thorens. Hierna kies je voor de snelle weg terug naar Les Menuires, de blauwe bd Cumin, of ga nog een keer terug naar Col de la Chambre en geniet van de heerlijke brede afdalingen terug naar Les Menuires.

#3. Roc Merlet - Courchevel

Natuurlijk wil je ook een keertje helemaal naar de andere kant van Les Trois Vallées! Vanuit Les Menuires ski je in ongeveer 1,5 tot 2 uur, via Méribel, naar Courchevel 1850. Deze plaats is een stuk decadenter dan Les Menuires (en dus ook duurder) en je kunt hier heerlijk op het terras zitten en mensen kijken. Vervolgens kun je vrij eenvoudig via een aantal liften naar Col de la Chanrossa skiën, waarvandaan je de bergtop Roc Merlet ziet en op de grens skiet bij het Nationale park de la Vanoise. Zorg er wel voor dat je op tijd aan de terugreis begint, zodat je niet de laatste lift terug naar Les Menuires mist.

Terugskiën naar Les Menuires aan het einde van de dag vanaf Le Chambres

Zorg ervoor dat je aan het einde van de dag op tijd terugskiet naar Les Menuires

#4. Jérusalem - Saint Martin de Belleville

Veel wintersporters blijven vaak hoog in het skigebied en gaan richting Val Thorens, maar de andere kant op - richting Saint Martin de Belleville - heb je echt heel veel pistes die ook de moeite waard zijn. Bovendien is het hier vaak een stuk rustiger. Via de bergtoppen 3 Marches, Mont de la Challe, Tougnète bereik je Cherferie en de heerlijke blauwe piste Jérusalem. Je daalt helemaal af tot het dorp Saint Martin de Belleville. Neem hier de tijd voor een heerlijke pauze op één van de terrasjes en ski vervolgens weer terug.

#5. Col de Rosael - Val Thorens

Wanneer je een week in Les Menuires bent, zou je elke dag wel naar Val Thorens kunnen gaan en nieuwe pistes ontdekken. Een absolute aanrader is de piste Mauriennaise vanaf de Col de Rosael (3000 meter). Dit is een rode piste die vooral in de ochtend fan-tas-tisch is en je gerust een paar keer achter elkaar kunt doen. Deze verveeld, net als de route via Col de la Chambre, eigenlijk nooit. En wanneer je dan toch in Val Thorens bent, pak dan ook de nieuwe Morraine gondel. De gelijknamige blauwe piste die vanaf de top terug naar Val Thorens leidt, wil je namelijk ook niet missen.

Piste Mauriennaise vanaf de Col de Rosael (3000 meter) in Val Thorens

De rode piste Mauriennaise is - zeker in de ochtend - fantastisch

#6. Mont Vallon - Méribel

Via de Col de la Chambre of 3 Marches ski je richting Méribel. Daal niet helemaal af naar het dorp, maar pak de gondellift richting Mont Vallon (2952 meter). Neem vervolgens als eerste de rechter piste Champagnol, stap nog een keer in dezelfde lift en daal nu aan de andere kant van de berg af. Ski hierna door naar Méribel via de blauwe Ours, voor een welverdiende pauze. Hierna kun je de pistes aan de kant van Courchevel nog even onveilig maken of terug skiën naar Les Menuires.

Wat is jouw favoriete skitocht vanuit Les Menuires?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.