2 december 2010 door Joris in 'Nieuws''

Solden

De afgelopen zomer hebben ze niet stilgezeten in Sölden. Om het Gaislachkogl dal beter te ontsluiten is de Gaislachkoglbaan aangelegd die je binnen 13 minuten op een hoogte van 3040 meter weer afzet. Je bent dus niet langer afhankelijk van de 2-persoonsstoeltjeslift, maar je hebt nu ook een 8- en 30 persoons gondel tot je beschikking.

Architectonisch hoogstandje

De Gaislachkoglbaan die uit 2 delen bestaat, een 8- en een 30 persoons gondel behoort zowel technisch als architectonisch tot de meest moderne liften van Oostenrijk. Naast veiligheid, comfort en vervoerscapaciteit was de architectuur ook een zeer belangrijk aspect voor de Bergbahnen Sölden. In één oogopslag zie je dat hier ruimschoots aan tegemoet is gekomen. Het dalstation bestaat uit een slank, langwerpig geraamte van staal, bedekt met een transparante kunstofolie. Alle drie de stations, berg, midden en dal, hebben dezelfde stilistische kenmerken. Het zijn harmonisch gevormde gebouwen met binnenin een geraamte van staal, waarover een kunststof laag is gespannen.

Bergstation

Bij het middelstation (2174 m) kun je er voor kiezen om uit te stappen of om over te stappen in de lift richting de top van de Gaislachkogl. De 30-persoons cabine die onder de 3 kabels hangt, twee draagkabels en een trekkabel, zet je binnen 6 minuten af in het bergstation. Daar ontvouwt zich een prachtig bergpanorama richting de Stubaier Alpen dankzij het 190 m² grote raam. Opvallend is dat het nieuwe bergstation 30 meter richting het noorden moest worden verzet vanwege de permafrost. Voor het al aanwezige restaurant en het BIG-3 platform had dit geen gevolgen. Verder wordt er al gefluisterd dat de lift in de toekomst uitgebreid gaat worden met een 3e sectie van de Gaislachkogl naar de Tiefenbachferner.

Het ontwerp mag vooruitstrevend genoemd worden en is, hoe kan het ook anders, gerealiseerd door Doppelmayr. Er wordt gefluisterd dat er met het project 38 miljoen euro gemoeid is. Feit is dat je met de nieuwe Gaislachkogl binnen een mum van tijd op meer dan 3000 meter staat. Komend weekend gaat de lift voor het eerst in bedrijf tijdens de seizoensopening in Sölden.

Wie is er van plan om komende winter naar Sölden te gaan?

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.