25 februari 2018 door Thijs in 'Lijstje''

Voor een heerlijke dag op de piste heb je niet veel nodig. Goede sneeuw, ski’s of een snowboard en een wintersportoutfit zijn genoeg. Toch zijn er altijd weer fabrikanten die denken dat ze de wintersportwereld kunnen verrijken met bepaalde innovaties. Met sommige producten is dit ook zeker het geval, maar van heel veel uitvindingen wordt de wintersportervaring echt niet beter. Je ski’s kun je toch gewoon op je nek dragen? En voor snowboarden heb je toch geen stok nodig? In dit weblog hebben we de 10 meest onzinnige wintersportuitvindingen voor je op een rijtje gezet.

#1. Skitaker

Ski’s hoor je gewoon op je nek te dragen. Punt uit. De skitaker denkt daar echter anders over en is een uitvinding waarmee je je ski’s kunt dragen met behulp van je skischoenen. Je doet een klemmechanisme om je skischoen, waar je bij het lopen je ski’s in kunt zetten. Tijdens het wandelen dien je nog wel je ski’s vast te houden, waardoor het geheel er nogal houterig uitziet.

#2. Envy Ski Frame

Tussen skiën en snowboarden dien je gewoon een keuze te maken. Het is het één of het ander en het kan niet tegelijkertijd. Het Envy Ski Frame denkt daar anders over en maakt het mogelijk om met snowboardschoenen te skiën. Je zet je snowboardschoenen vast met drie straps en dit moet genoeg zijn om te kunnen skiën. De maker claimt dat het geheel stijf, sterk en stabiel genoeg is om zorgeloos mee af te dalen.

#3. RaxSki

Wel eens van de RaxSki gehoord? Nee? Geen verrassing, want deze ski-uitvinding is geen meerwaarde gebleken voor de wintersportwereld. Deze ski’s zijn een stuk korter dan normaal en aan de achterzijde bevindt zich een soort vin/vleugel. Dit zou carven en freeriden een stuk makkelijker moeten maken. Tot op heden ben ik ze nog nooit tegengekomen op de piste!

#4. HangBoard

Het HangBoard is een uitvinding van een Canadees en bestaat uit een T-vormige constructie bevestigt op een snowboard. Door middel van een harnas hang je boven het board, waardoor je head first van de piste naar beneden gaat. Sturen gaat door middel van het verplaatsen van je gewicht en met je voeten die in de constructie hangen. Hoe je de stoeltjeslift instapt is mij een raadsel.

#5. Après-skistok

Wintersport is onlosmakelijk verbonden met après-ski. Voor wie echt niet kan wachten tot een uur of 4 is er de après-skistok. Een holle skistok met een reservoir van +- 200 ml waar je bijvoorbeeld Schnapps in kunt doen. Wat mij betreft kun je net zo goed een drankflacon in je binnenzak stoppen, dat is een stuk praktischer.

#6. Skischoensluiter

Zelfs voor iets simpels als het sluiten van je skischoenen zijn tegenwoordig hulpmiddelen verkrijgbaar. De skischoensluiter zet je op de sluiting van de skischoen, waardoor er minder kracht nodig is om deze dicht te doen. Ik heb nog nooit iemand deze tool zien gebruiken, maar voor wie echt moeite heeft met het sluiten van de skischoen kan het uitkomt bieden.

#7. Snowboardstok

Skiën doe je met stokken en snowboarden zonder. Niet iedereen was het daar echter over eens en daarom werd de snowboardstok geïntroduceerd. Tijdens het boarden zit deze stok bevestigt aan je binding en tijdens een vlak stuk of bij de skilift kun je hem makkelijk pakken om mee te prikken. Ik denk zomaar dat er geen snowboarder is die op de piste gezien wil worden met een dergelijke stok!

#8. RS1 ski

In de loop der jaren hebben we heel wat aparte ski’s voorbij zien komen en de RS1 hoort daar zeker bij. Bij deze ski kan de achterkant door middel van een scharnierpunt meebewegen in de bochten. Dit zou het makkelijker moeten maken om de bocht in te zetten en de binnenski te sturen. Wanneer je deze merkwaardige ski ziet is het voor mij geen verrassing dat deze nooit een succes is geworden.

#9. Forcite Smart Ski Helmet

Alles moet tegenwoordig maar ‘smart’, ‘digitaal’ en ‘2.0’ zijn. Tegenwoordig zijn er zelfs helmen die meer in hun mars hebben dan alleen bescherming bieden. De Forcite Smart Ski Helmet kan bijvoorbeeld filmen, muziek afspelen en beschikt zelfs over een mistlamp. Tot op heden ben ik een dergelijke helm echter nog nooit tegengekomen.

#10. Smart ski goggles

Onlangs had ik de mogelijkheid om een skibril met ingebouwd schermpje uit te proberen. Op het scherm in de hoek van het glas kon je onder meer je snelheid en de af te leggen route zien. Tijdens het skiën blijk je hier echter geen oog voor te hebben, aangezien je je aandacht op de piste moet vestigen. Voor mij had de skibril geen enkele meerwaarde. Wintersport mag van mij best een beetje puur en laagdrempelig blijven. Lekker actief bezig zijn in de bergen zonder allemaal technische snufjes en hulpmiddelen.

Wat vind jij de meest onzinnige wintersportuitvinding? Laat een reactie achter!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen