Skip to navigation Skip to main content

De voordelen van een creditcard op wintersport

(Foto: © Pixabay)

Niet iedereen is in het bezit van een creditcard. Een pinpas is in veel gevallen voldoende en aan andere betaalmethodes wordt niet snel gedacht. Ook zijn er veel mensen die twijfelen om er eentje aan te vragen en dat is zonde, want een creditcard komt vaker van pas dan je zult denken. Sterker nog: als je op wintersport gaat mag een creditcard eigenlijk niet ontbreken. Zelfs als je deze helemaal niet zou gebruiken! In dit weblog hebben we de belangrijkste voordelen van een creditcard op wintersport op een rijtje gezet.


#1. Aflevergarantie

Al voordat de reis begint komt de creditcard goed van pas. Namelijk bij het reserveren van een hotel of appartement. Het is zelfs zo dat je bij bepaalde accommodaties niet eens zonder kunt betalen. Een belangrijk voordeel van een creditcard is de aflevergarantie. Je denkt misschien dat dit alleen te maken heeft met pakketjes, maar niets is minder waar. Stel je hebt een reis geboekt bij een reisorganisatie of hotel, maar deze gaat plotseling failliet. De aflevergarantie kan dan dekking bieden voor de gemaakte kosten. Meer informatie hierover vind je bij jouw creditcarduitgever. Er kan ook van de aflevergarantie gebruik worden gemaakt als je een hotelboeking hebt geannuleerd volgens de voorwaarden, maar je het geld niet terugkrijgt. Je kunt dan bij de creditcarduitgever een verzoek doen tot terugvordering van het afgeschreven geld.

Vraag hier een creditcard aan >

(Foto: © Pixabay)

#2. Je wintersportaankopen zijn verzekerd

Heb je net een nieuwe ski-jas gekocht, maar wordt deze tijdens de wintersport gestolen? Dan is er misschien goed nieuws. Bijna alle creditcards zijn uitgerust met een zogenaamde aankoopverzekering. Deze verzekering dekt schade, verlies of diefstal van zaken die met een creditcard zijn aangeschaft. Met andere woorden: ski's, skischoenen en kleding die betaald zijn met een creditcard, zijn tot 365 dagen na aankoop verzekerd. Dat geeft een prettig gevoel! Houd er wel rekening mee dat de dekking van de aankoopverzekering per creditcard kan verschillen. Het is dus nuttig om verschillende creditcards met elkaar te vergelijken.

#3. Gemakkelijk en snel tol betalen

Ga je met de auto op wintersport naar Frankrijk? Dan komt de creditcard onderweg goed van pas bij de tolpoortjes. Contant betalen is natuurlijk mogelijk, maar het duurt vaak veel langer en je moet voldoende cash bij je hebben. Met een creditcard heb je hier allemaal geen last van. Je betaalt binnen 10 seconden en je kunt de reis weer snel vervolgen.

#4. Op veel plaatsen geaccepteerd

Een creditcard wordt op veel plaatsen geaccepteerd. Let daarbij wel dat dit vooral geldt voor een Visa- of Mastercard. De dekkingsgraad van een American Express ligt veel lager. Een ander voordeel van creditcardbetalingen op wintersport is dat je eenvoudig kunt bijhouden hoeveel je hebt uitgegeven, omdat de creditcarduitgaven apart worden gehouden van de uitgaven van je bankrekening. Doordat je zoveel mogelijk met de creditcard afrekent, kun je bovendien punten sparen. Creditcards die zich hiervoor lenen zijn de kaarten van American Express en de Bijenkorf Mastercards.

(Foto: © Pixabay)

#5. (Reis)verzekering inbegrepen

Duurdere creditcards zijn dikwijls uitgerust met allerlei extra verzekeringen, zoals een reisverzekering, rechtsbijstandverzekering of ongevallenverzekering. Deze verzekeringen bieden (vaak) allerlei dekkingen die van pas kunnen komen tijdens de wintersportreis. Bijvoorbeeld:

  • Vergoeding van kosten in verband met repatriëring na een ernstig ongeluk
  • Vergoeding van medische kosten die je zorgverzekering niet (of niet volledig) dekt
  • Autohulp bij schade of pech onderweg
  • Rechtsbijstandverzekering bij juridische conflicten
  • Annuleringsverzekering
  • Uitkering bij invaliditeit

Een tip tot slot

Bij verlies of diefstal van je creditcard is het handig om deze tijdig te blokkeren. Dit doe je door contact op te nemen met de 24-uurs helpdesk van je bank of creditcardaanbieder. Hieronder de bekendste banken en aanbieders en de bijbehorende nummers op een rijtje.

  • ING (binnen- en buitenland) +31 (0) 20 22 888 00
  • Rabobank (binnen- en buitenland) +31 (0) 88 722 67 67
  • International Card Services (ICS) en ABN AMRO: +31 (0)20 6 600 611
112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.