3 december 2010 door Joris in 'Reisverslagen''

Jeannette Pepers werd vorig jaar uitverkozen tot de gelukkige winnaar van een gratis blogreis naar Noorwegen, aangeboden door Innovation Norway en Skiing Norway – het Noorse langlaufverbond. Samen met haar man ging zij op langlaufavontuur naar Røros in het midden van Noorwegen. Een bestemming die door hen zelf werd gekozen. Een greep uit hun ervaringen…

Uitstekend vertrekpunt

Het stadje Røros is in de winter een uitstekend vertrekpunt voor talrijke sportieve en avontuurlijke activiteiten. Voor langlaufers is het er een walhalla. Je kunt er uren in een relaxed tempo langlaufen over een glooiend terrein. Vlak buiten het dorp, bijna in de achtertuin van het Røros Hotel, liggen verschillende kilometers lange, niet al te steile loipes. Ideaal voor beginners. Ervaren langlaufers trekken er op uit voor een avontuurlijke tocht, om aan het eind van de dag verzadigd van de vele indrukken te genieten van de gastvrijheid van de Noorse bevolking. Røros in de winter is als een witte wereld in sprookjessfeer.

Slenteren door de straatjes

De witte wegen zijn een genot, maar ook een wandeling (al dan niet met gids) door het beschermde stadscentrum met zijn prachtige gekleurde houten huizen zijn de moeite waard. De uiterst vriendelijke medewerkers van het lokale toeristenbureau nemen alle tijd voor je om je wegwijs te maken in de stad en omgeving. Røros is een stadje met relatief veel ateliers en galerieën. Als je de kans hebt, breng dan een bezoekje aan het atelier van kunstenares Grethe Selbaek Solemsløkk. Een letterlijk en figuurlijk kleurrijke dame en haar atelier is geweldig. Maar haar honderd meter verderop gelegen eigen ‘kabouterhuisje’ spreekt zo mogelijk nog meer tot de verbeelding. Een uitstapje naar Trondheim is eenvoudig te maken met de trein en in de nabije omgeving zijn veel andere sneeuwactiviteiten te ondernemen, zoals rendier- of hondensledetochten.

Heerlijk eten

Voor de smulpapen is Noorwegen ook letterlijk en figuurlijk het neusje van de zalm. Een paar tips: het restaurant van het Vertshuet Hotel levert zonder meer topkwaliteit, met alleen maar streekgerechten uit de regio. Je vindt hier ook diverse conditoreien, zoals Suppestasjonen waar ze allerlei soorten soep verkopen, Trygstad Bakery en Gerda’s Coffee Bar. De laatste is een grote gezellige ‘huiskamer’, waar wekelijks optredens zijn van artiesten.

De nieuwe Noorwegen langlauf ambassadeur worden? Ga naar www.visitnorway.nl/langlaufen voor meer informatie.

Klik hier om het gehele verhaal te lezen van Jeannette in Noorwegen

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen