Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel bewolking en lokaal veel sneeuw

De komende dagen blijft de bewolking en de sneeuw het weerbeeld in de Alpen bepalen. Vandaag is het overal zwaar tot geheel bewolkt met perioden met sneeuw, na vandaag treden er verschillen op in locatie en tijdstip waarop de sneeuw te verwachten is. Na het weekend zien we de sneeuwgrens geleidelijk aan stijgen.

Weerkaart, Woensdagmiddag 01 Dec. ’10

Vooral de eerste dagen veel bewolking en sneeuw

Rond een lage drukgebied boven de Golf van Genua wordt met een zuidoost tot noordoostelijke stroming vochtige lucht aangevoerd. Het is overwegend zwaar tot geheel bewolkt en er valt van tijd tot tijd sneeuw. Het lage drukgebied koerst in de komende dagen naar het noorden maar tot en met zaterdagochtend blijft de lage drukinvloed bepalend. Pas dan zien we dat een zwak hoge druk gebied over het Alpengebied komt te liggen waardoor, met name in het oosten, de sneeuwkansen zullen afnemen. Het westen houdt meer stau bewolking en er blijft lichte sneeuwval, later regen, mogelijk.

In Winterberg kan komend weekend al volop geskied worden

In het weekend opklaringen

In het gehele Alpengebied bepalen de bewolking en sneeuw het weer voor vandaag. Maar bij het wegtrekken van het lagedrukgebied krijgen we te maken met een noordwest tot noordelijke stroming waardoor de zuidflank van het Alpengebied te maken krijgt met droger weer en enkele opklaringen. Maar dit is maar van korte duur want op vrijdag zorgt een nieuwe lage drukkern voor opnieuw veel bewolking en van tijd tot tijd sneeuwbuien. In het weekend zijn de onderlinge verschillen tussen de noordflank en zuidflank wederom groot, met vooral aan de noordflank veel bewolking en van tijd tot tijd sneeuw en regen beneden de circa 1200m. Op zondagmiddag komt de bewolking van een frontale zone dichterbij en lijken de sneeuwkansen in de dalen voorbij te zijn. De sneeuwgrens zal dan verder stijgen naar 2000-2500m.
Betrouwbaarheid:
80% bevestigen bovenstaande situatie in de druksystemen. De onzekerheid ligt vooral in de locatie van de skigebieden waardoor onderlinge verschillen groot kunnen zijn.

Duitsland: Eerst nog sneeuwkansen in het weekend meer zon.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en af en toe wat lichte sneeuwval. In de middag van het zuiden uit in intensiteit toenemend. De wind is zwak tot matig uit oostelijke richting.
Morgen:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt, met af en toe wat lichte sneeuw. In middag kan het in het westen overgaan in half tot zwaar bewolkt en droog weer. De wind is meest zwak uit zuidwest tot westelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Aanvankelijk half zwaar bewolkt en wat lichte sneeuw. In het weekend in de nacht en vroege ochtend mistbanken, overdag licht bewolkt. Op zondag toenemende bewolking in avond gevolgd sneeuw boven de 1200-1500m

Frankrijk: Eerst sneeuw, later tijdelijk opklaringen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuw. De wind is zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richting.
Morgen:
In de ochtend nevelig en kans op een lokale mistbank. Overdag licht tot half bewolkt weer. De wind is eerst zwak uit zuidoostelijke richting, later ruimend naar zuidwest.
Vrijdag t/m Maandag:
Op vrijdag nevelig en mistig in de ochtenduren overgaand in licht bewolkt weer, in de middag toenemende kans op een lokale sneeuwbui. Aanvankelijk in het weekend licht bewolkt en droog vanaf zondag meer bewolking en toenemende sneeuwkansen boven de 1200-1500m.

Italië: Op de meeste dagen kans op sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuw. Zwakke veranderlijke wind.
Morgen:
Naar het noordoosten wegtrekkende frontale zone, waardoor de bewolking breekt en het wel met name in het oosten meest zwaar bewolkt blijft en af en toe wat lichte sneeuw valt. In het westen is het half tot zwaar bewolkt en droog. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen.
Vrijdag t/m Maandag:
Aanvankelijk half tot zwaar bewolkt, in de het weekend ontstaan in de nacht nevel en mistbanken en wordt het overdag meest licht bewolkt. Vanaf zondagochtend neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat er in de loop van de dag weer enige sneeuw vallen boven de 1200-1500m. Dit is ook maandag nog het geval.

Oostenrijk: Aanhoudende kans op sneeuw of sneeuwbuien.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, lokaal 15- 20 cm. De noordoosten wind is zwak en krimpt in de loop van de dag naar het noorden.
Morgen:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt, met lokaal enige lichte sneeuw. De wind is zwak en veranderlijk.
Vrijdag t/m Maandag:
Overwegend licht tot half bewolkt met op vrijdagmiddag van het westen uit enige sneeuwbuien die naar het oosten wegtrekken. Daarna sterke opklaringen met in de nacht en vroege ochtend kans op nevel en/of mistbanken. Op zondag van het westen uit toenemende bewolking gevolgd door sneeuw, boven de 1200-1800m .

Zwitserland: Aanhoudend sneeuwkansen maar op enkele plaatsen opklaringen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd enige sneeuw, in de avond naar het oosten wegtrekkend. De wind is zwak tot matig eerst uit noordoost later uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Meest half bewolkt en lokaal mistbanken. In de middag in de hoger gelegen gebieden zwaar tot geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuw. De wind is zwak meest uit zuidwestelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Op vrijdag licht tot half bewolkt en kans op enkele sneeuw. Daarna opklaringen en in de vroege ochtend toenemende kans op mistbanken. Op zondag van het westen uit bewolking toenemend naar zwaar tot geheel bewolkt gevolgd door sneeuw boven de 1500m.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.