16 februari 2018 door Miranda in 'Stellingen''

Les Menuires

Les Menuires ligt centraal in Les Trois Vallées, een van de grootste en meest uitgebreide skigebieden van Frankrijk. Er zijn 8 verschillende skidorpen in Les Trois Vallées, waaronder de bekende namen Val Thorens, Courchevel en Méribel. Stuk voor stuk fijne wintersportdorpen waar je vanuit je accommodatie zo op de piste staat en waar voldoende te doen is, maar toch geef ik de voorkeur aan Les Menuires. In dit artikel vertel ik je waarom dit dorp - wat mij betreft - de beste bestemming van Les Trois Vallées is. Natuurlijk begeef ik me hiermee 'op glad ijs', want het blijft een persoonlijke voorkeur.

Centraal, maar toch relatief rustig

Les Trois Vallées kent meerdere skidorpen die rustig zijn, zoals Orelle en het authentieke en sfeervolle Saint Martin De Belleville, maar deze dorpen liggen behoorlijk aan de rand van het skigebied. Afwisselende lange dagtochten vanuit deze plaatsjes zijn wat lastiger, omdat je vaak eerst dezelfde route en liften moet afleggen om centraal in het skigebied te komen. Les Menuires ligt lekker centraal, maar is toch rustig. Plaatsen als Courchevel en Val Thorens liggen ook erg centraal en zijn natuurlijk super als je van een bruisende après-ski en een dampend nachtleven houdt, maar ik slaap 's nachts liever lekker rustig zonder lallende feestvierders op straat.

Les Menuires

Les Menuires bestaat uit meerdere wijken met elk een eigen karakter

Betaalbaar

Het valt me iedere keer weer op: eigenlijk is alles een stukje goedkoper in Les Menuires. Zeker wanneer je het vergelijkt met Val Thorens en Courchevel zijn de accommodaties, maar ook het eten in de restaurants op de piste, beter betaalbaar in Les Menuires. Wanneer je de uitgaven van een hele week bij elkaar optelt, scheelt het toch aanzienlijk. Kies je voor de skipas die alleen in Les Menuires en Saint Martin geldig is, dan scheelt dit nog eens extra in je portemonnee. Je hebt toegang tot 160 km aan pistes met deze skipas. Je krijgt voor mijn gevoel gewoon veel 'waar voor je geld' in Les Menuires.

Les Menuires

Je skiet of board zo terug naar je accommodatie

Ruime en sfeervolle accommodaties

20 jaar geleden koos ik al voor Les Menuires, omdat voor het geld waar je in Val Thorens een studio voor huurde, je hier een mooi ruim en modern appartement met 2 slaapkamers kon huren. Sindsdien is het aanbod aan fijne (luxe) appartementen in Les Menuires alleen maar toegenomen. Ze liggen vaak wat verder van het 'oude' centrum, maar wel direct aan de piste en hebben geweldige services zoals uitgebreide wellness en zwembaden. Ook is er een ruime keuze aan fijne hotels, van groot tot kleinschalig en knus.

Skigebied Les Trois Vallées

Vanuit Les Menuires kun je alle kanten op in het skigebied

Veel activiteiten naast het skiën

In Les Menuires vind je misschien wel het meest uitgebreide aanbod aan activiteiten naast het skiën. Deze activiteiten variëren van leuke uitstapjes voor families tot stoere action sports. Hierbij enkele voorbeelden van activiteiten in Les Menuires:

  • Sneeuwscooter rijden: je ziet ze overal in de Alpen, maar zelf rijden mag bijna nergens. In Les Menuires kan het wel, elke avond nadat de pistes leeg zijn, kun je onder begeleiding een tocht maken op een sneeuwscooter.
  • Hondensledetochten: husky's doen niets liever dan door de sneeuw rennen. Een tochtje op een hondenslee is een onvergetelijke ervaring. De vraag is wie er blijer van wordt, jij of de honden ;-)
  • Mountainbiken in de sneeuw: in Les Menuires zijn twee speciale afdalingen voor fatbikes, mountainbikes met extra brede banden. Je krijgt een korte introductie, waarna je beide afdalingen van 4 km met een flinke snelheid gaat bedwingen.
  • Paragliden: zweven boven het skigebied aan een scherm. In Les Menuires heb je de mogelijkheid om met een ervaren piloot te gaan paragliden. Je maakt een tandemvlucht waarbij je kunt genieten van een waanzinnig uitzicht over de vallei.
  • Rodelen op speed mountain: sleeën op een all weather rodelbaan is populair bij jong en oud. Met een sleetje leg je een traject van 1 km af over een rails die scherpe bochten maakt.
  • Sneeuwscooter rijden in Les Menuires

    Welk dorp in Les Trois Vallées is jouw favoriet?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.